Az alapítók bejegyezték a bíróságon a Webbank Tőketársaság Zrt.-t, a Hiteltársulás nevű civil szervezet ötlete alapján létrehozandó internetes bankot - írta a Magyar Nemzet. A kezdeményezők novemberben egyeztettek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel az elképzelésükről, decemberre készült el a pénzintézet működéséről szóló szakmai anyag, Matolcsy pedig miniszteri biztos nevezett ki az ügy kezelésére.

A tervek szerint a bank 49 százalékban az állam, 51 százalékban pedig civil részvényesek tulajdonában lenne. A szervezők másfél milliárd forintot várnak a kormánytól az alaptőkéhez, továbbá azt szeretnék, hogy a webbank kiemelt projektnek minősüljön, mert így gyorsan dönthet támogatásáról a kabinet.

Az alaptőke másik másfél milliárdos részét az alapítók szerint egy hónap alatt összeszednék a civilektől - a webbank internetes oldalán több ezren jelezték érdeklődésüket a kezdeményezés iránt.

A portálon lévő előregisztráció szerint háromezer magánszemély 15 milliárd forint megtakarítást vinne a bankba, amit kiegészítene 1700 vállalkozás átlagosan hétmilliárd forintos éves folyószámla egyenlege. A banknak egy fiókja lenne, az ügyintézés teljes egészében az interneten zajlana.

A szervezők szerint a budapesti bankközi kamatlábnál (Bubor) legfeljebb két százalékkal lennének magasabbak az internetes bank árai. Ez jelenleg 9,5 százalékos thm-et jelentene a forint-jelzáloghiteleknél, miközben az átlagos mutató 14-15 százalék.