Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Fellélegezhetnek a külföldi kézben lévő legnagyobb magyarországi boltláncok, köztük az Auchan, a Tesco, a Spar, az Aldi, a Lidl és a Penny.

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent ugyanis az a törvénymódosítás, amely eltörli az egyik legszigorúbb, kötelező nyereségre vonatkozó előírást. A jelenlegi szabályozás ugyanis megtiltotta az évenként több mint 15 milliárd forint nettó forgalmat elérő boltláncoknak, hogy két egymást követő évben veszteségesek legyenek. Ha mégis, akkor az adott botláncnak be kellett volna zárnia a boltjait.

A szigorú szabály miatt 2016-ban uniós kötelezettségszegési eljárás indult Magyarországgal szemben és kifogásolta a törvényt. Idén július közepén Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes és Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter nyújtotta be a parlamentnek a nyereségességre vonatkozó előírást megszüntető törvénymódosítást, amelyet most hirdettek ki. A két kormányzati politikus többek azzal indokolta a javaslatot: "Az Európai Bizottság álláspontja szerint a szabályozás nincs összhangban a letelepedés szabadságára és a tőke szabad mozgására vonatkozó alapelvi uniós rendelkezésekkel."

A Magyar Közlönyben szereplő jogszabály december 31-től lép életbe.