A tulajdonosváltás a hazai cégbejegyzésekben nem látszik, mert Gavin Susman cége, az Adriatic Media Investors LLC nem a Lapker Zrt.-t vásárolta meg, hanem annak francia anyacégét - írta az oldal.

A Lagardére Services SAS 80,41 százalékos tulajdonosa a Lapkernek, a maradék üzletrészen a Central Médiacsoport, a HVG, a Ringier-Axel Springer, a Mediaworks Hungary Zrt., valamint a Népszabadság Zrt. osztozik.

A Lapker a hazai lapterjesztés lényegében monopol helyzetű szereplője, a Relay és az Inmedio hálózatok üzemeltetője. A cég árbevétele a 2011-es 85 milliárdról 2015 végére 46 milliárd forintra csökkent, adózott eredménye pedig csaknem hárommilliárd forintról négyszázmillióra olvadt öt év alatt.

Gavin Susman cége, az Adriatic Media Investments, amelyik a Lapker anyavállalatát megvette, nem túlságosan ismert a befektetői piacon. Sokkal inkább ismert a Proficio nevű, a horvát piacon járatos befektetőcége, amelynek a médiaszektorban és a turizmusban, valamint a digitális iparágban vannak érdekeltségei - írta a HírTV.hu.