Új tulajdonos vette át 2016. január 18-án a hazai Praktiker áruházláncat, miután a Praktiker tulajdonában lévő ingatlanok a Wallis-csoporthoz, az operatív cég pedig az üzletlánc jelenlegi ügyvezetőjének irányítása alá kerültek - jelentette be a társaság csütörtökön.

A vállalat lapunknak megküldött válaszaiból kiderül, a Wallis-csoport három saját tulajdonban lévő Praktiker-ingatlant és 10 további bérleményt vásárolt meg, a többi 6 áruházat ugyanakkor tovább bérli a Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft. A tranzakció pénzügyi keretfeltételeiről és részleteiről a felek titoktartásban állapodtak meg.

Az operatív társaságot az a Karl-Heinz Keth irányítja, aki először 1998 és 2011 között állt a Praktiker Kft. élén, ezt követően a Praktiker egyik stratégiai cége, a Baumarkt Holding GmbH ügyvezető igazgatójává választották. E pozíciójában a magyarországi mellett a bolgár, a luxemburgi és a romániai Praktiker leányvállalatokért lett felelős.

A hazai Praktiker német anyavállalata 2013 -ban fizetésképtelenséget jelentett, majd végleg kivonult a német piacról. A németországi tevékenység felszámolása nem volt kihatással a hazai láncra, mivel a külföldi leányvállalatok irányítása, az önálló Baumarkt Praktiker International GmbH működési körébe tartozott, amely nem volt érintett a csődeljárásban.

A társaság nem nyilatkozott arról, miként alakult ki Karl Heintz Keith tulajdonjoga a Praktiker Kft.-ben, a pénzügyi részletekről sem beszéltek. A lánc közlése szerint egy új, közös céget is bejegyeznek, ennek részleteiről a versenyhivatali engedély után nyilatkoznak.

Az ingatlanok körül alakult ki vita

A Baumarkt Praktiker International GmbH 11 társaságot fog össze. A GmbH a Praktiker-konszernen belüli különböző csődök nyomán 2013 október elején nyújtott be csődeljárás megindítása iránti kérelmet az illetékes hamburgi bíróságnál. Az eljárást a hamburgi bíróság 2013. október 21-én nyitotta meg, és Christopher Seagon ügyvédet nevezte ki csődgondnoknak. A csődkérelem benyújtása idején a 11 társaság közül 7 volt aktív - írtuk meg korábban.

A csődgondnok hat Németországon kívüli társaságot sikeresen értékesített, amelyek a 2013. októberi csődkérelem időpontjában a BM GmbH égisze alatt működtek.

A magyarországi értékesítési folyamat azonban nehezebbnek bizonyult, mivel az áruházi ingatlanok bérbeadói részéről fenntartások voltak a Praktiker továbbértékesítése kapcsán.

Alkalmatlan volt a svájci-lengyel vevő

Eközben az eladósorba került magyar Praktiker iránt jókora tolongás alakult ki: 2013 végén a Felcsuti Zsolt érdekeltségébe tartozó MPF Holding is vevőként jelentkezett be, majd 2014 elején röppent fel, hogy az offshore hátterű, ám Kiskunlacházához kötődő Eurogarden Kft. is érdeklődik a lehetőség iránt, később pedig a KÉSZ-csoport jelezte vételi szándékát.

Szintén 2014 első felében jelentkezett be a svájci Papag AG stratégiai befektető (akkori hírek szerint a cég mögött "magát megnevezni nem kívánó lengyel stratégiai befektető" állt), amely 2014 márciusában már átvette a lengyelországi Praktikert.

További egyeztetést követően 2015 januárjában jelentették be, hogy a Papag AG átveszi a Praktiker Kft.-t. A magyarországi üzletlánc átvételére végül azért nem került sor, mivel a Papag az adásvételi szerződés aláírását követően különböző feltételeknek nem tett eleget. Christopher Seagon, a Praktiker csődgondnoka, emiatt visszalépett az adásvételi szerződéstől - magyarázta lapunknak a társaság.

Mi lesz az eladás után?

A Wallis beszállása után a befektetők a magyarországi üzletmenetet továbbra is Praktiker márkanév alatt folytatják, és a beszállítói körben sem várható változás.

A lánc sikeresen működik: a 2014-es 80 millió eurónyi árbevétel után forgalmát, 2015-ben 100 millió euróra tornászta fel. A Praktiker 1100 embernek biztosít munkát országszerte - közölte a cég.