A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a Centrál Médiacsoport Zrt. (korábbi nevén: Sanoma Media Budapest Zrt.) által üzemeltetett www.profession.hu és a www.jobmonitor.hu weboldalak Ringier Axel Springer Media AG általi megvásárlását - közölte a GVH.

A GVH az összefonódás értékelésekor megállapította, hogy a Central Médiacsoport Zrt. által üzemeltetett www.profession.hu és a www.jobmonitor.hu weboldalaknak (online álláshirdetési üzletág) eladása a Ringier Axel Springer Media AG közös tulajdonosai (Ringier AG és az Axel Springer SE) közötti irányítási kapcsolatokat nem érinti, mert a Ringier-csoport és az Axel Springer-csoport is csak a közös irányításuk alatt álló Ringier Axel Springer Media AG csoporton keresztül végez érdemi piaci tevékenységet Magyarországon. Így a vizsgálat kizárólag a Ringier Axel Springer Media AG és az online álláshirdetési üzletág kapcsolatára irányult.

A Ringier Axel Springer Media AG és az online álláshirdetési üzletág azonos tevékenysége a hirdetési felületek értékesítése, azonban online álláshirdetéseket kizárólag az online álláshirdetési üzletág tesz közzé, ezenkívül az érintett piacokon a két fél magyarországi forgalomból való részesedése nem éri el a 20 százalékos mértéket, így az összefonódás nem jár együtt káros horizontális hatásokkal.

A GVH további káros vertikális vagy portfólió hatásokat sem azonosított, mert az egyes meghatározó jelentőségű naturális mutatók (meghirdetett állások száma, egyedi látogatók száma, megtekintések száma) alapján az online álláshirdetési üzletág piaci részesedése nem éri el a 30 százalékot. Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciót - olvasható a GVH közleményében.

Júliusban cserélt gazdát a magyar Sanoma

A Central Médiacsoport Zrt. idén július 1-jével vásárolta meg a finn tuladjonú Sanoma Media Budapest Zrt. részvényeinek 100 százalékát. A vevő egy magyar magánszemélyek és intézményi befektetők kezében lévő pénzügyi csoport, amely a vételárat nem közölte. A GVH is rábólintott az összefonódásra.

A Centrál Médiacsoport Magyarország egyik legnagyobb médiavállalata, amely a napokban jelentette be, hogy az állásportálok mellett eladta televíziós üzletágát is a Project029 Kft.-nek. Ez a főként női nézőket megcélzó Story4 és Story5 tévécsatornák értékesítését jelenti.