Új vagyonfelügyelő a Palóc nagykernél

Új vagyonfelügyelőt rendelt ki a bíróság a csődeljárás alatt álló salgótarjáni székhelyű Palóc Nagykereskedelmi Kft.-hez - a Balassagyarmati Törvényszék végzését a Cégközlöny tette közzé.
Domokos Erika, 2017. február 6. hétfő, 15:26
Fotó: Reuters

A bíróság a csődeljárás megindításakor a budapesti Pro Bonum Gazdaságszervező Kft.-t jelölte ki vagyonfelügyelőnek. A közlemény szerint a kft.-t a névjegyzékből való törlés miatt hivatalból felmentette, és új vagyonfelügyelőként a salgótarjáni Novent Felszámoló és Gazdasági Szaktanácsadó Kft.-t rendelte ki a törvényszék - írja az MTI.

A vagyonfelügyelő feladata a csődeljárás (ami reorganizációt eredményezhet sikeres csődegyezség esetén) alatt - a hitelezői érdekek szem előtt tartásával, a hitelezőkkel kötendő egyezség előkészítése érdekében - figyelemmel kísérni az adós társaság gazdasági tevékenységét.

A Palóc Nagykereskedelmi Kft.-nél, Nógrád megye legnagyobb munkáltatójánál 2016. szeptember 23-án rendelték el a csődeljárást.

A végzés közzétételétől az adóst 120 napig fizetési moratórium illette meg. Két hitelezői tárgyalás is lezajlott azóta, és a másodikon a hitelezők hozzájárultak a fizetési haladék időtartamának meghosszabbításához 75 nappal. A bíróság így januárban meghosszabbította a fizetési moratóriumot, a Palóc Nagykereskedelmi Kft. április 6-ig tovább folytathatja a tárgyalásait a hitelezőkkel.

Amennyiben nem jutnak megállapodásra, a bíróság megszüntetheti a csődeljárást, és elrendelheti a felszámolást.

A csődeljárás előtt még 1300 embert alkalmazó Palóc Nagykereskedelmi Kft. a CBA korábbi franchise-partnereként és regionális központjaként 80 boltot üzemeltetett a térségben, de az elmúlt három évet veszteséggel zárta. A vonatkozó, 2014-ben meghozott törvény értelmében 2017. január 1-je után be kell zárni azokat a boltokat, amelyeknek két egymást követő üzleti évben elért nettó árbevétele eléri a 15-15 milliárd forintot, de a mérleg szerinti eredménye nulla vagy negatív.

A CBA Kereskedelmi Kft. tavaly szeptember közepén kizárta hálózatából a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-t. Az utóbbi által üzemeltetett üzletek többsége bezárt - írja az MTI. A kérdés, hány boltot tudnak továbbvinni sikeres reorganizációt követően.

(Képünk illusztráció.)

HOZZÁSZÓLÁSOK