Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden levélben értesítette az Alexandra könyvesboltokat üzemeltető cég, a Rainbow Kft. vezetése a kiadókat, hogy bevételi forrás hiányában nem fenntartható a társaság működése, miután a könyvkiadók nagyrészt visszahívták könyveiket a hálózatból. A befektetőként jelentkező Central Médiacsoport Zrt.-vel eredménytelenül zárultak a tárgyalások. Így az Alexandra üzletek bérleti jogait más kiadóknak adná át a cég, a kiadókat a vezetőség nevében eljáró a PD Consulting vezetője, Somogyi Ferenc február 24-ére tárgyalásra hívta.

A Rainbow résztulajdonosa, Szabó Tünde, Matyi Dezső volt felesége szerdán közleményben reagált Somogyi keddi levelére. Ebben azt írja, hogy a cég február 17-én taggyűlést tartott, s azon nem adtak felhatalmazást az ügyvezetőnek arra, hogy a Rainbow bérleményeinek bérleti jogával kapcsolatosan kiadókkal tárgyaljon. Ilyen eljárás jogellenes, és súlyosan sérti a társaság érdekeit - áll a közleményben.

Új vevő jelent meg

A taggyűlésen téma volt a Rainbow 100 százalékos üzletrészeinek eladása, de a vételi ajánlatot nem a Central tette - derül ki a közleményből. (A Central korábban bejelentette, hogy segítséget nyújtana az Alexandra értékesítési hálózatának fenntartásához és újjászervezéséhez. Ez a boltok bérletének átvételét jelentette volna)

A meg nem nevezett vevőjelölttel azonban nem jött létre megállapodás, mert Szabó Tünde szerint "a Rainbow Üzletlánc Kft.-be jogellenes módon belépett Wolf-CRS Kft. a vételi ajánlatot csak az általa közölt módosításokkal fogadta volna el. A cég azt kérte, hogy tulajdonostársakként nyilatkozzunk a taggyűlési jegyzőkönyvben foglaltan, hogy a sajtóban szereplő hírekkel ellentétben nem vitatjuk a Wolf-CRS szeptember 1-jei tulajdonszerzését, illetve Vass István ügyvezetői tisztségét. Tulajdonostársakként ilyen nyilatkozat megtételére nem voltunk hajlandók" - áll a közleményében.

A  Rainbow-ban tavaly szeptemberben szerzett 50 százalékos részesedést a Wolf-CRS Kft., amely kezdeményezte "interim menedzsment" felállítását, új ügyvezető kinevezését - ő Vass István, a PD Consulting munkatársa. A megbízása határozott időtartamra, 2016. szeptember 1-jétől 2017. február 28-ig szól. A Rainbow fennmaradó 50 százalékos üzletrészén az Alexandra alapító Matyi Dezsőhöz köthető három személy, a volt felesége, Szabó Tünde, a leánya és az édesapja osztozik.

A Wolf-CRS a vételi szerződést csak módosításokkal fogadta volna el.

"A Wolf-CRS módosítási javaslata tartalmazta azt, hogy a Wolf-CRS tulajdonszerzését nem vitatjuk, a sajtóban megjelent nyilatkozatokat nem tartjuk fent, a Rainbow társasági határozataival kapcsolatban megindított eljárásokat visszavonjuk, továbbá a tulajdonostársak által az üzletrész vonatkozásában hozott akár negatív döntésekből eredő felelősségét a Wolf CRS kizárja.
A fentieket mi, sérelmet szenvedett tulajdonostársak nem tudtuk elfogadni, valamint a vételi ajánlatot tevő harmadik személy a fenti igényeket nem tudta elfogadni"

- írta Szabó Tünde közleményében.