Új vezetők a Paksi Erőmű élén

Kocsis Istvánt, az ÁPV Rt. egykori vezérigazgatóját választotta vezérigazgatónak a Paksi Atomerőmű Rt. (PA Rt.) pénteken, Pakson tartott rendkívüli közgyűlése; az igazgatóság elnöke Molnár Károly, a vállalat 1998-1999 közötti elnöke lett - értesült az MTI.
NAPI, 2002. szeptember 6. péntek, 16:03
Fotó:

A közgyűlés egyben visszahívta az igazgatóság tagjait, annak elnökét, Mészáros Györgyöt, és közös megegyezéssel megszüntette Baji Csaba vezérigazgató munkaviszonyát, továbbá új felügyelő bizottsági tagokat is választott. Az új vezérigazgatón és az elnökön kívül az igazgatóság tagja lett Szántó István, a Magyar Villamos Művek Rt. (MVM Rt.) erőművi főmérnöke, Gerse lajos, az MVM Rt. atomerőművi osztályvezetője, Lovas Győző, az MVM Rt. kapacitáslétesítési osztályvezetője, Szerdahelyi György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium energetikai főosztályvezetője.

A tagok közé került Hetzmann Albert, a PA Rt. üzemviteli igazgatója, Baranyi Imre, a KPMG consulting szeniormenedzsere, Bergsmann György, a Zuglói Vagyonkezelő Rt. igazgatóságának elnöke, Faller Dezső, a Renimpex-DC Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Jobban Zoltán település- és területfejlesztési szakmérnök is.

A felügyelő bizottság elnökének Pelle Gábort, az MVM Rt. minőségügyi osztályvezetőjét választották, a grémium tagja lett Papp Katalin, az MVM Rt. vagyongazdálkodási- és portfolió osztályvezetője, Vitézy András az MVM Rt. beruházási főmérnöke, Rábai Attila, a Környezetvédelmi Minisztérium főosztályvezető-helyettese, Spéder Zoltán, az OTP Bank Rt. vezérigazgató-helyettese, valamint Jean Nirina, a MOL Rt. Földgáz-üzletág Divízió marketing vezetője.

A tisztviselők mandátuma három évre szól. Molnár Károly elnök a közgyűlést követő sajtótájékoztatón leszögezte: az atomenergia híve. Véleménye szerint Magyarország energetikai jövője szempontjából fontos feladat az atomerőmű élettartamának meghosszabbítása, továbbá a kapacitás növelése. Az élettartam meghosszabbítására vonatkozó tanulmányok elfogadás előtt állnak, de megvalósításához még rengeteg munka szükséges - hangsúlyozta.

Kocsis István vezérigazgató azt emelte ki, hogy az atomerőmű európai szintű szakembergárdával rendelkezik, a létesítmény európai mércével mérve is biztonságosan működik. A négy paksi blokk közül három a világon működő mintegy 440 reaktor közül a harminc legbiztonságosabb közé tartozik - közölte.

Hangsúlyozta: Paksnak a jövőben is úgy kell a lehető legolcsóbb villamos energiával ellátnia a gazdaságot, hogy mindig biztosítva legyen a fejlesztésekhez, beruházásokhoz szükséges forrás. A sajtótájékoztatón Molnár Károly és Kocsis István egyaránt leszögezte: nem tudnak arról, hogy bármiféle tervek lennének az erőmű privatizációjára vonatkozóan.

Kocsis István azon kérdésére, hogy az Egyesült Államok elleni terrortámadások közelgő egy éves évfordulója szükségessé teszi-e különleges biztonsági intézkedéseket, az válaszolta: "az erőmű rendelkezik a megfelelő személyi feltételekkel és háttérrel ahhoz, hogy biztonsága ne kerülhessen veszélybe".

HOZZÁSZÓLÁSOK