Az új felállás szerint egy 500 fős nemzetközi csúcsszervezet jönne létre a magyar fővárosban, melyben szétválasztanák a hazai és külföldi tevékenységet - olvasható a napilap keddi számában.

A lépésre azért van szükség, mert a Mol tevékenysége egyre inkább nemzetközi, amit jól mutat az is, hogy a nyereségének immár több mint a fele származik a külföldi leányvállalatoktól, de a döntéseket még mindig olyan magyar menedzserek hozzák, akik egyszerre felelősek a hazai és nemzetközi tevékenységért. Az új rendszerben a kitermelési, finomítás-kereskedelmi és kiszolgáló-egységekre tagolt csoportszervezet vezetői mostantól inkább stratégiai és ellenőrzési feladatokat látnának el. A Népszabadság értesülései szerint a megerősített döntési központokat négy zászlóshajó - a horvát INA, az olasz IES, a szlovák Slovnaft és a hazai Mol - testesítené meg, amelyek szabadabb kezet kapnának az irányításban. A magyar központnál marad ugyanakkor a román, a szerb és a szlovén üzletmenet is.

A posztokra nemzetközi pályázatokat írnának ki, amelyre a reményeik szerint - bár csoporton belülről jövő - külföldiek is jelentkeznek. Első körben száz vezetői állást hirdetnek meg - az elnök-vezérigazgató alatti negyedik szintről -, melyekre a hasonló posztokat jelenleg betöltőknek is pályázniuk kell.