Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hulladékkezelési közszolgáltatás jelenlegi magyarországi rendszerében más viszi el a hulladékot és más adja ki számlát. Ezt a szisztémát az Orbán-kormány vezette be. A központi számlázást a 2016-ban megalakult Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. kapta feladatul, ám nem tudott megbirkózni sem a behajtással, sem a munkát végző cégek kifizetésével - vezeti fel az újabb kormányintézkedésről szóló cikkét az Mfor.

Az NHKV utolsó elérhető, 2017-ről szóló beszámolója 43,6 milliárdos követelést tartalmazott, így aligha meglepő, hogy akadozva fizeti ki az önkormányzati hulladékkezelő vállalatokat. Idén májusban Debrecenben odáig fajult a helyzet, hogy a közgyűlésben felmerült: végrehajtási eljárást kellene indítani az NHKV ellen, mivel 1,72 milliárd forinttal tartozott az előző évről a város hulladék-közszolgáltató cégének.

A hulladékgazdálkodással foglalkozó vállalatok az ország más részein is a csőd szélén egyensúlyoznak, olyannyira, hogy időről időre be kell vetni a katasztrófavédelmet a hulladékszállítási káosz megoldására. A szelektív gyűjtési és hasznosítási teljesítmény messze elmarad az uniós céloktól. A kormány mindezek ellenére halad tovább a hulladékgazdálkodás teljes államosítása felé.

Újabb centralizálás

A számlázás és a díjbeszedés után az ország összes - jellemzően uniós támogatásból megvalósult vagy felújított - korszerű hulladékkezelőjének válogató, átrakó, lerakással hasznosító központját átvennék az önkormányzati cégektől, illetve társulásoktól. Egyelőre még nem sikerült megtalálni hozzá a megfelelő jogi formát, de az Mfor információi szerint gőzerővel dolgoznak a hulladékhasznosítók bekebelezésén. (Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az NHKV nem kommentálta a hírportál értesülését.)

Összességében az irányító hatóságok folytonos átszervezése, a rezsicsökkentés, az NHKV által koordinált számlázás és díjbeszedés padlóra küldte az ágazatot. Becslések szerint országos szinten 80 milliárd forint hiányzik a szektorból. Ez ugyan a termékdíjból - egyfajta hulladék- és környezetvédelmi adóból - részben visszapótolható lenne, hiszen tavaly 75 milliárd forint folyt be a központi költségvetésbe ezen a címen, de a kormány ennek csak kis részét csorgatja vissza a hulladékgazdálkodóknak.

Végre utolérte magát a kukaholding?

Eközben a pénteki Világgazdaság arról számolt be, hogy behozta maradásait a kukaholding. Az írás szerint ugyanis az NHKV Zrt. számlázási rendszere már rendben működik, az idei első három hónapban kiszámláztak minden korábbi elmaradást és az aktuális időszakot is.

A negyedéves szinten 2,5 millió darabot meghaladó számlamennyiség feldolgozása a második negyedévben már zökkenőmentesen, rövid idő alatt megtörtént, az elszámolásokat pedig elküldték az ingatlanhasználóknak.

A hatályos jogszabály értelmében az NHKV árverezi el az érintett szolgáltatók által begyűjtött hulladékot. Bár az árverési eredményeit havonta kell közzétennie, ezzel ez év júniusa óta adós. Az állami tulajdonú cég magyarázata szerint azért, mert 2019 második negyedévétől - a hulladékértékesítési stratégiája felülvizsgálatának idejére - felfüggesztette az árverési értékesítési rendszert. Ebben az időszakban közszolgáltatói partnereinek bevonásával értékesíti a hasznosításra alkalmas hulladékot.