Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Így az önkormányzatoknak a jövőben már nem lesz érdemi beleszólásuk a hajózási társaság jövőjébe. Emiatt az érintett települések egy része szeretné névértéken felajánlani részvényeit az államnak - írta a portál.

Az önkormányzatok a 2008-as ingyenes vagyonjuttatáskor, amikor a korábban megszerzett 51 százalékos tulajdoni hányaduk mellé megkapták a Bahart maradék 49 százalékát is, végrehajtottak egy rövidtávú 580 millió forintos tőkeemelést. Vállaltak ugyanis egy hosszú távú, nagyobb tőkeemelést is, ezt azonban végül nem lépték meg, a többször kitolt határidő ellenére sem.

Majd 2019 elején az állam nem adott több haladékot: az 1,42 milliárd forintos tőkeemelési kötelezettség végrehajtását kérte, vagy annak elengedéséért cserébe mintegy 35 százaléknyi részvényhányadot. Az érintett balatoni települések az utóbbit választották.

A rendkívüli közgyűlés arról fog dönteni, hogy az állam 6,6 milliárd forinttal meli a társaság jelenlegi 4 milliárd forintos tőkéjét, így valamivel több mint 75 százalékos, meghatározó tulajdoni hányadot szerez. Az állami tulajdonosi jogok gyakorlója a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.