Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elmondta, hogy a három cég összesen 4 milliárd forint értékű beruházásához a magyar kormány 1,2 milliárd forint támogatást biztosít, ezáltal összességében 1770 munkahelyet védenek meg.

Mindhárom cég - a Villeroy & Boch, a Mahle és a Beurer - 80 százalék feletti exporthányaddal dolgozik Magyarországon, így újabb beruházásaik a magyar export növekedését hozzák magukkal - ismertette a miniszter.

Szijjátó Péter kiemelte, a Villeroy & Boch a világpiac vezető pozícióját birtokolja több szegmensben, a Mahle a világon a 23. legnagyobb elsőkörös autóipari beszállító 160 gyárral, és 70 ezernél is több alkalmazottja van, a Beurer cég a magyarországi termelésének 99 százalékát külpiacon értékesíti. Mindhárom cég 80 százalék feletti exporthányaddal dolgozik Magyarországon, így az újabb beruházásaik a magyar export növekedését hozzák magukkal.

A miniszter szólt arról, hogy a koronavírus-világjárvány az egészségügyi mellett komoly gazdasági kihívásokat is magával hozott.
Az egészségügyi és gazdasági kihívásokra a legjobb és a végleges választ az oltás tudja megadni - idézi az MTI. A külgazdasági miniszter kitért arra, hogy világossá vált az elmúlt néhány hétben, hogy az Európai Unió központi vakcinabeszerzése kudarc.

Utalt arra, hogy folyamatos támadások érték azokat az országokat, amelyek az európai központosított beszerzés mellett más forrásokból is igyekeztek biztosítani saját polgáraik egészsége, saját gazdaságuk megmentése érdekében a vakcina beszerzését. Minél előbb érkezik nagymennyiségű oltóanyag, és minél előbb tudják beoltani a veszélyeztetett helyzetben lévő embereket, annál előbb lehet a gazdaságra béklyóként ható korlátozó intézkedéseket feloldani. A járvány miatti korlátozó intézkedések több milliárd forintnyi kiesést okoznak napi szinten a magyar gazdaságnak - jelentette ki Szijjártó Péter.

Hangsúlyozta, a magyar-német gazdasági együttműködés a nehéz időszakban is szorosabbá vált. A Magyarországon működő német vállalatok nemcsak fenntartják itteni működésüket, hanem újabb beruházásokat hoznak ide. Továbbra is a német tulajdoban lévő vállalatok alkotják a legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, és a német vállalatok Magyarországba vetett hite nem ingott meg a nehéz időszakban sem. Bizonyíték erre, hogy a magyar tulajdonú vállalatok után a német cégek vették leginkább igénybe a magyar kormány nehéz helyzetre hozott beruházástámogatási rendszerét - tette hozzá a miniszter.

A sajtótájékoztatón Soós Csaba, a veszprémi Beurer-Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy beruházásuk révén újabb termékekkel bővítik az orvosieszköz-kínálatot. Szalay György, a balassagyarmati Mahle Compressors Hungary Kft. ügyvezetője ismertette, hogy újabb gépekkel bővítik meglévő kapacitásukat, és ezzel újabb tevékenységet hoznak a magyarországi gyárba. Hideg Gábor, a Villeroy & Boch Magyarország Kft. ügyvezetője ismertette, hogy a beruházás során megújítják technológiájukat, növelik a termelékenységüket, hatékonyságukat. Hódmezővásárhelyen a Villeroy & Boch presztízsmárkát jelent, a város legnagyobb munkaadója, a legnagyobb adófizetője