Csak egyben lehet pályázni 11 balatoni vitorláskikötő (Alsóörs, Badacsony, Balatonboglár, Balatonföldvár, Balatonfüred, Balatonlelle, Balatonszemes, Fonyód, Siófok, Szigliget, Tihany) üzemeltetésére, a szerencsés nyertes 15 évre veheti ki bérbe az ingatlanokat - derül ki a Népszava birtokába került előterjesztésből, amelyről pénteki, rendkívüli közgyűlésén dönt az állami tulajdonban lévő Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. Ezt megelőzően sokan hangsúlyozták, hogy a Bahart maga is el tudná látni a feladatot.

Eszerint a tenderen indulóknak minimum félmilliárd forint saját tőkével, értékelhető ingatlanüzemeltetési tapasztalattal kell rendelkezniük, vállalniuk kell a minimum nettó 475 milliós éves kezdő üzemeltetési díjat, amely nem tartalmazza a közüzemi, fenntartási és felújítási költségeket, amelyek mind a majdani nyertest terhelik.

A kikötők alapfunkcióján ugyan nem lehet változtatni, de az üzemeltető beruházásokba, fejlesztésekbe kezdhet és továbbhasznosításra bérbe is adhatja őket. A nyertesnek át kell vennie a kikötőkben jelenleg a Baharttal szerződött vállalkozókat, de a velük kötött kontraktusokat saját belátása szerint módosíthatja vagy felmondhatja.

A jachtkikötők üzemeltetése eddig komoly bevételeket hozott a hajózási vállalatnak: az idén 967 millió forint folyt be a 11 kikötőből, amelyektől profiltisztításra hivatkozva válik meg a cég. A reorganizációs terv szerint a Bahart 2023-ig 2,2-2,8 milliárd forintot remél a kikötők bérleti jogának értékesítéséből.