Újabb széria rovarölővel szennyezett kétszersültet hív vissza az IKEA

Újabb széria etilén-oxiddal szennyezett Knäckebröd Flerkorn nevű 250 grammos, többgabonás kétszersültet hív vissza a forgalomból a gyártója, a finn Lantmännen Cerealia, a magyarországi forgalmazója az IKEA - közölte a lakberendezési lánc az MTI-vel pénteken.
Szepesi Anita, 2021. január 22. péntek, 18:47
Fotó: Nébih

A termékvisszahívás így már a 20118942 cikkszámú, 2021.02.13. vagy 2021.03.30. minőségmegőrzési idejű termékekre is vonatkozik.
Arra kérik a vásárlókat, hogy az azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza bármelyik IKEA áruházba, a Svéd Finomságok Boltjába.

A visszavételhez nem szükséges a vásárlást igazoló blokk vagy nyugta bemutatása.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy az etilén-oxid szintetikusan előállított gáz, egyes országokban használják fűszerek és egyéb termények esetén rovarölő szerként, valamint azok fertőtlenítésére. Az Európai Unióban az etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos, mert hosszú távú rendszeres fogyasztása megnövelheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Az EU-ban a termények etilén-oxid tartalmára szigorú határérték van érvényben, amely a legkisebb, már mérhető mennyiségnek felel meg.

Az IKEA az MTI-vel csütörtökön közölte: eddig nem kaptak arról értesítést, hogy vásárlóik bármiféle egészségi problémát észleltek volna, ugyanakkor elővigyázatosságból az IKEA azonnali hatállyal leállítja a termék árusítását, és visszahívja azt. Az IKEA az általa forgalmazott összes élelmiszert folyamatosan teszteli, hogy megfeleljen az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályozásoknak és előírásoknak, illetve az IKEA által megfogalmazott minőségi követelményeknek.

További információk elérhetők az IKEA.hu weboldalon vagy a +36 1 460 31 60 információs telefonszámon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2021.01.23 12:05

A Lantmannen gyártási rendszerébe került szezámmag okozza a gondot, most többhavi gyártást hívhatnak vissza..

Persze nemcsak ezt az ikeás kekszet hanem mindent amibe ezt beletették, szóval széles a lista..gáz a helyzet
megérne egy misét ha a szezámmagokat ellenőrizni a nébih.. merthogy etilén oxiddal gázosithatják a világ másik felén pl Indiában..

Az élelmiszeriparban egész és őrölt fűszerek vagy más ízesítő anyagok, rágógumik és a dohány mikrobiális szennyezettségének csökkentésére használják. Az Egyesült Államokban minden évben a fűszerek (beleértve a gyógynövényeket) megközelítőleg 32%-át kezelik etilén-oxiddal. Ez helyben termesztett és importált fűszerekre egyaránt igaz. Ez a kártevők ellen használt etilén-oxid teljes mennyiségnek mintegy 10%-át teszi ki. Egyes országokban (Ausztrália, Belize, az Európai Unió, Japán és Kína) betiltották az etilén-oxid fűszereken (és egyéb élelmiszereken) való használatát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html