Újabb sztrájk jön egy autóipari üzemben

Bérmegállapodásig tartó sztrájkot hirdet az Életre Tervezett Munkavállalók Szövetsége (ÉTMOSz) a miskolci SEG Automotive (S.E.G.A.) gyárban, miután a munkáltatóval egyelőre megrekedt a vita– írja a szakszervezet a Facebook-oldalán. A cég utólag azt közölte, hogy szerinte versenyképes és korrekt a legutolsó ajánlata.
Szabó Zsuzsanna, 2019. február 12. kedd, 22:23
Fotó: Shutterstock

A munkabeszüntetés február 13-án, szerdán, 18:00 órától indul - írja a Mérce.hu a szakszervezet Facebook-bejegyzésére hivatkozva.

A szakszervezet követelései:

 

  • 12,5 százalékos általános alapbér-emelés,
  • havonta 2000 forintos lojalitási bónusz,
  • a munkába járás 100 százalékos finanszírozása a munkáltató részéről,
  • 15 ezer forintos karácsonyi bónusz bevezetése
  • jubileumi jutalom 5 év munkaidő esetén nettó 15 ezer forint értékben és +1 szabadságnap, 10-15-20 év esetén arányosan emelkedő összeggel és szabadnapokkal,
  • nettó 30 ezer forint SZÉP-kártyás feltöltést karácsony előtti kifizetéssel,
  • nőnapi ajándékot a női dolgozóknak, és garanciát nyújtson a cég a családi nap megszervezésére.

 

Február 7-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott az ÉTMOSz, miután a megelőző napok bértárgyalásai a cégvezetéssel nem vezettek eredményre.

Az ÉtMOSZ alapvetően a Bosch magyarországi gyárainak szakszervezete, de a miskolci üzemet nemrég új, kínai tulajdonos, a Starters, E-Components Generators (SEG) vásárolta meg. A Bosch Elektronika hatvani gyárában a szakszervezet követeléseit sajtóhírek szerint a cégvezetés egyébként már elfogadta, így ott az átlagosan évi bruttó 500 ezer forintos cafetéria idén is marad, több szünnap is lesz és biztosítják a lojalitási bónuszt is - emlékeztet a Mérce.hu.

A cikk megjelenése után a munkáltató S.E.G.A. Hungary azt közölte, hogy több héten keresztül folytatott tárgyalásokat a két szakszervezettel (ÉTMOSz  és Vasas), és hatszor ültek tárgyalóasztal mellé. Az egyeztetések során a munkáltató többször is, több lépésben is engedményeket tett, és előremozdult a szakszervezetek követelései felé. A munkáltató jelenlegi ajánlata versenyképes, és méltányos juttatási elemeket tartalmaz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matyi2010, 2019.02.13 10:58

Nehéz azt eldönteni meddig jogosak a bérkövetelések, és mikor jön el az a határ amikor már több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hajtanak.
Nálunk még 2-3 évig valószínűleg a 10% körüli béremelés kiharcolható, anélkül hogy ez termeléscsökkentéssel, komolyabb gyárak bezárásával járna.
Szlovákiában már elérhették ezt a határt, a pozsonyi VW inkább leépít és visszavágja a termelést.
"Szerencsére" nincs közvetlen konkurencia, a Balkánon, Iránban és Észak-Afrikában a helyzet egyenlőre zavaros, nem csábítja a befektetőket, Kínában meg a keleti parton már magasabbak a bérek mint Magyarországon. Esetleg India vagy Délkelet-Ázsia, Dél-Afrika lehet vetélytárs a beruházásokért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.12 23:14

Helyes! Hajrá! Elég volt abból hogy a multik és Orsós éhbéres csicskái legyünk, bangladesi fizetésünk felét is a tolvaj boxos mutyibandájára és szaporított ingyenélő hordájára dolgozva! Európai béreket az EU-ban, vagy hagyjuk a p..ba a sarcoló brüsszeli maffiát, amelyből egy fillér hasznot se láttunk belépésünk óta!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html