Újabb 127 trafik nyílhat, egyet kiraboltak

Újabb 127 üzlettel bővülhet a trafikok száma, miután hétfőtől írhatják alá a koncessziós szerződést azok, akik a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. negyedik pályázatán nyertek.
MTI, 2014. március 23. vasárnap, 12:51
Fotó: Napi.hu

Március 14-én hirdetett legutóbb eredményt a Nemzeti Dohánykereskedelmi (ND) Nonprofit Zrt., a pályázaton 127-en nyertek. Ők március 24-étől írhatják alá a koncessziós szerződést trafikok üzemeltetésére - mondta Légrádi Petra, a társaság marketing és kommunikációs vezetője az MTI .

Az ND márciusban a negyedik pályázat eredményeit hirdette ki. A nyertesek akkor kezdhetik meg a működésüket, ha a koncessziós szerződés aláírását követően megkapják a vámhatósági engedélyt is.

A trafiktörvény szerint ahol a dohányboltok működési joga nem rendes megszűnéssel szűnik meg, ott a megszűnéstől számított 45 napon belül új pályázatot kell kiírni. Az ND Zrt. tehát folyamatosan írja ki a pályázatokat.

Elenyésző számban fordul csak elő, hogy győztes pályázó végül nem köti meg a koncessziós szerződést, ennek oka általában az, hogy nem sikerül határidőre beszereznie az aláíráshoz szükséges valamennyi dokumentumot, engedélyt - mondta Légrádi. Nem jellemző ugyan, de az is előfordul, hogy a trafikosok visszaadnak koncessziós jogot, az új értékesítési rendszer működése azonban folyamatos.

Jelenleg mintegy 5800 koncessziós joggal rendelkező trafik működik az országban, az ideiglenesen kijelöltekkel együtt több mint 6300 helyen árulnak dohányterméket. A legutóbbi pályázatot figyelembe véve több mint 800 koncesszió vár még gazdára az országban. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ennyi településen nem lehet cigarettához jutni. Ahol nincs élő koncessziós szerződés, ott az ND ideiglenesen kijelöl üzleteket a zavartalan dohánytermék-ellátás érdekében. Ez az intézkedés túlnyomórészt aprófalvakat és kistelepüléseket érint.

Újra kiraboltak egy trafikot a fővárosban - tájékoztatta vasárnap az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának ügyeletese az MTI-t. Dudás Kanyog Andrea elmondta: két, álarcot viselő férfi rontott be szombaton este egy Ferenc körúti nemzeti dohányboltba, és fegyverrel vagy annak másolatával fenyegetőzve a bevétel átadására kényszerítették az alkalmazottat.

A parlament 2012. szeptemberében fogadta el a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt (trafiktörvény), melynek értelmében 2013. júliusától csak az állami pályázaton koncessziót, vagyis működési jogot nyert vállalkozások árulhatnak dohányterméket Magyarországon meghatározott feltételek mellett. A jogot húsz évre nyerik el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.03.24 13:43

@RealMan: Tévedsz..nem dilettáns, csak egyszerűen fideszes.
Ennyit adott a teremtő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.03.24 12:28

Az a hülye barom állat, aki ezek külső dekorációját kitalálta. Abnormális hülye dilettáns fax.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html