Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mintegy 44 milliárd forintból újították fel 2015 közepére a Budapest-Esztergom vasútvonalat, hogy a személyvonatok menetideje 5, a gyorsított járatoké 17 perccel legyen rövidebb, mint korábban. Azóta arról is döntöttek, hogy a pályát villamosítják, ezért a három éves felújítás után újra buszokkal kell pótolni a kieső vonatforgalmat.

Ahogy arra a portál is emlékeztet, a vasútvonal villamosítását 33,7 milliárd forintért a Strabag Vasútépítő Kft., az MVM OVIT Zrt., és a TRSZ Kft. alkotta konzorcium végzi el. A fejlesztésnek pedig része az is, hogy a vasúti biztosítóberendezéseket építenek ki, a peronokon és P+R parkolókban térfigyelő rendszert szerelnek fel.

Az EU-s közbeszerzési értesítő friss száma szerint utóbbi feladatokat Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Orbán Viktor miniszterelnök jó barátjának cége, az R-Kord Kft. végezheti el. Az eredetileg mintegy 10 százalékkal olcsóbbra, nettó 6,95 milliárd forintra becsült megbízást végül nettó 7,65 milliárd forintért nyerte el az egykori gázszerelő cége. A költségek 85 százalékát uniós pénzből, egy IKOP-projektből fizeti a MÁV.

Az R-Kord Kft. többek között részt vesz a dél-balatoni vasútvonal 73 milliárd forintos felújításában, a Szombathely-Zalaszentiván vasútvonal 14 milliárdos villamosításában is, és a Pécs-Dombóvár vonalszakaszon 2,5 milliárd forintért épít ki forgalomirányító berendezést - idézi fel az Átlátszó.

A céget korábban egy másik felcsúti vállalkozó, a vasutas családból származó Molnár Csaba alapította még 1997-ben Femol '97 kft. néven. A vállalkozást egészen 2011-ig nevezték így, akkor maga Molnár döntött a névváltás mellett, mert a vállalkozás 2009-es, hárommilliárdos bevétele csaknem harmadára esett vissza. Ebben az okot abban látta, hogy az első Orbán-kormány alatt gyakran cikkeztek a Femolról, amely a korai vasúti beruházások után sorra állami megbízásokat kapott a sztrádaépítéseken, valamint kispályás futball-létesítményeket épített.

A céget végül veszteségesen íratta át a gyerekeire, majd 2013-ban Mészáros Lőrinc vásárolta fel és tette nyereségessé az üzletet. (Mészáros a Napi.hu kiadásába megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 friss becslése szerint 120 milliárd forintos becsült vagyonnal az ötödik  legmódosabb magyarnak számít - ráadásul az ő vagyona nőtt abszolút és relatív mértékben is a legtöbbet az utóbbi egy esztendőben az élmezőnyben.)