A magyar cégbíróság, amely általában automatikusan bejegyzi a tulajdonoscserét - akár hontalanok, határon túli magyar nevű, illetve külföldi magánszemélyek nevére és magyarországi székhelyszolgáltatós címekre, vagy akár ismert cégtemetős címekre - most megálljt parancsolt Fonyó Károly Megapolis Media Zrt.-jének, hogy annak tulajdonszerzését automatikusan bejegyezze a TV2-ös vagyonkezelő cégre, a TV2 Media Group Holdings Kft.-re.

A Népszabadság információi szerint az illetékes cégbíróság hiánypótlásra szólította fel a Megapolis Mediát, hogy csatolja a TV2 korábbi német tulajdonosának, a jelzálogjogosult német ProSiebenSat.1-nak (P7S1) a beleegyezését is.

A vevő társaságnak 30 napon belül be kell bizonyítania, hogy a tévé korábbi tulajdonosa engedélyezte zálogjogának törlését a TV2 vagyonkezelő cégénél. Továbbá igazolja: a P7S1 lehetővé tette, hogy a zálogjogot a Megapolis Media átvállalja a TV2-nél - írja a lap a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága által hozott hiánypótlási végzésre hivatkozva.

Megpróbálták kivásárolni Fonyóék opciós jogát?

Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly cége azt kezdeményezte, hogy a tévét vezető és papíron tulajdonló Yvonne Dederick és Simon Zsolt TV2 Media Group Holding Kft.-ben lévő üzletrészeit írja a cégbíróság a nevére. Egy magánszemély (vélhetően Fonyó) korábban kölcsönt adott Dedericknek és Simonnak, s e kölcsön biztosítékaként a Megapolis Media 2013-ban opciós szerződést kötött Dederick és Simon cégeire, a TV-2-t a német tulajdonosoktól eladói hitellel megvásárló CCA Vízió Kft.-re és D5D Kft.-re.

E cégek voltak a TV2 Media Group Holding tulajdonosai, de Simon és Dederick 2014 októberében a kft.-k helyett a saját nevükre vették a holdingcéget - azaz az átszervezéssel szerintük Fonyóéknak nem lett volna joguk lehívni a TV2 Media Groupra az opciót.

"Nem tartjuk jogszerűnek sem a hivatkozott opció alapításának körülményeit, sem a lehívását, és megtesszük a szükséges jogi lépéseket. Ugyanakkor megerősítjük, hogy az opció lehívására tett kísérlet nem érinti a Magyar Broadcasting Co. Kft.-vel október 15-én kötött adásvételi szerződést, sem a TV2 működését, sem a partnerekkel megkötött és megkötendő szerződéseket, valamint a munkavállalókkal szembeni kötelezettségeket" - írta kedden közleményében Simon és Dederick, hozzátéve, hogy "jelenleg a ProSiebenSat.1 közreműködésével dolgozunk a tranzakció lezárásán".

A Figyelő új számában arról ír, hogy egyes hírek szerint megpróbálták kivásárolni Fonyóék opciós jogát, de azok ebbe nem mentek bele, hiába ajánlottak nekik a pletykák szerint 5 milliárd forintot.

Mit vett meg Vajna?

A TV2 Media Group Holdings a tévét üzemeltető TV2 Média Csoport Kft. 100 százalékos tulajdonosa - az utóbbi társaságot vásárolta meg a filmügyi kormánybiztos és kaszinótulajdonos Andrew G. Vajna vállalkozása, a Magyar Broadcasting Co. Kft. (Vajna még egy közvetve Simon és Dederick tulajdonában lévő céget, a CEE Broadcasting Ltd.-is megvásárolta.) Az adásvételre a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) is rá kell bólintania, Vajna már benyújtotta az engedélykérelmet a versenyhatósághoz.

Fonyóék is mennek a GVH-hoz, Fonyó és cégének, a Megapolis Mediának az ügyvédje, Nagy Ajtony Csaba csütörtökön azt mondta a hvg.hu-nak, hogy ügyfele "néhány napon belül benyújtja a tranzakcitókkal kapcsolatos kérelmét a Gazdasági Versenyhivatalhoz".

Offshore gyanú, Vajna cáfol

A Heti Válasz friss számában arról ír, Vajna médiacége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. ugyanazon az offshore talapzaton áll, mint amelyre az üzletember "felhúzta" a kaszinópénz-optimalizáló hálózatát. A Magyar Broadcasting 25 százalékban a kormánybiztos monogramját viselő központi vagyonkezelő vállalat, az AV Investments Kft. birtokolja, 75 százalékban pedig a szintén az AV Investments által ellenőrzött Super Station Kft.

A hetilap szerint az állami koncessziók révén gyarapodó budapesti kaszinókat összefogó luxemburgi társaságok mögött ugyancsak az AV Investments jelenik meg tulajdonosként. E cég 90 százalékos tulajdonosa, Vajna. A vagyonkezelő kft. létesítő okirata ennek ellenére arról rendelkezik, hogy évi kétmillió dollárig a maradék 10 százalékot birtokló Cinergi Pictures Entertainmentnek kell utalni a nyereség 99 százalékát. Ennek az amerikai vállalatnak van az offshore-paradicsomban, Nevadában a központja.

A Heti Válasz szerint, ha Vajna meg tudja venni a TV2-t, ő lehet a legjelentősebb kormánypárti sajtócézár, hiszen a Médiatanács még idén az ő, várhatóan DJ FM néven sugárzó Radio Plus Kft.-jének ítélheti oda az egykori Roxy Rádió 96,4-es frekvenciáját is. A Radio Plus szintén az AV Investments leánycége.

Andy Vajna a cikk megjelenését követően sajtóirodáján keresztül közölte: "Andy Vajna magyarországi vállalkozásai a magyar jogszabályok szerint adóznak és a hatályos szabályozás értelmében a külföldön bejegyzett vállalkozásai közül egy sem minősül offshore, vagy ahogy a jogszabály fogalmaz, ellenőrzött külföldi társaságnak.

A Las Vegas Casino s.á.r.l Luxemburgban tényleges irodával és alkalmazottakkal rendelkezik, tényleges befektetői tevékenységet végez, amelyből származó bevételei elérik az összes bevétel 50 százalékát. A Cinergi Pictures Entertainment, Inc. szintén nem minősül offshore vállalkozásnak, mert ez egy Egyesült Államokban bejegyzett társaság, ahol a társasági adó kulcsa meghaladja a 10 százalékot" - írta a nol.hu a közleményre hivatkozva.