A csaknem három éve elérhető termékkör népszerűségét több tényező is erősíti: miközben a lakosság egyre szkeptikusabb jövőbeli nyugdíjának mértékét illetően, ma már minimális, akár 1 százalék alatti teljes költségmutatóval (tkm) is hozzájuthat a piacon adójóváírással támogatott nyugdíjbiztosításhoz.

Az Union Biztosító 25-54 év közöttiek körében végzett 1100 főt érintő felmérése szerint a lakosság 85 százaléka gondolja úgy, hogy jövőbeli nyugdíja nem lesz elegendő a megélhetésre. A válaszadók átlagosan a fizetésüknek mindössze 55 százalékára várják a jövőbeli nyugdíjuk mértékét - ugyanezt 2013-ban még 63 százaléknyira becsülték. Minél fiatalabbak a válaszadók, annál kevésbé számítanak a megfelelő mértékű állami gondoskodásra: míg a 45-54 év közöttiek átlagosan 59 százalékos mértéket valószínűsítenek, a 25-34 éves korosztálynál ez az arány mindössze 51 százalék.

Kevesen érik el a kedvezményplafont

A nyugdíjbiztosítási befizetések után adójóváírás jár, melynek mértéke az adott évi befizetések 20 százaléka, maximum 130 ezer forint. Ehhez azonban éves szinten 650 ezer, azaz havi szinten átlagosan 54 ezer forintot kellene befizetni a számlára, amit a felmérés szerint a megkérdezetteknek mindössze 2 százaléka engedhet meg magának.

Az MNB statisztikái is azt támasztják alá, hogy az ügyfelek messze nem használják ki a teljes adókedvezményt: átlagosan évi 200 ezer forintot fizetnek be nyugdíjbiztosítási számlájukra, amelynek nyomán a következő évben 40 ezer forintos adójóváírásra jogosultak.

A nyugdíjbiztosítás ma a biztosítási piac egyik húzótermékének számít. Jelenleg mintegy 80 különböző nyugdíjbiztosítási konstrukció létezik a piacon, minden életbiztosítással foglakozó biztosító termékpalettáján legalább 2-3 féle ilyen termékkel találkozhatunk - mondta Bóna Katalin, az Union Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Ezek az idei adójóváírás feltételei

Az erre az évre járó maximum 130 ezer forintnyi adókedvezmény kihasználása miatt a következő hetekben akár további 10-15 ezer új ügyfél köthet új nyugdíjbiztosítási szerződést - állapította meg Raveczky Zsolt, az Erste Biztosító elnök-vezérigazgatója. Az adójóváírás megszerzésének azonban több további feltétele is van, melyek közül a legfontosabbak: az idei évre szánt díjat az év végéig be is kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy az ügyfélnek még karácsony előtt célszerű befizetnie az összeget ahhoz, hogy a tétel az utolsó munkanapig biztosan be is érkezzen. Már a jövő évet érintő további fontos teendő, hogy az szja-bevallásban majd külön be is kell jelölni a 2016-os befizetés utáni adójóváírási igényt.