Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett - a budapest.hu oldalon csütörtökön közzétett - előterjesztés elfogadásával a testület elhatározhatja a közbeszerzési kft. jogutódlással megvalósuló megszűnését a BVH Zrt.-be történő beolvadással.

A fővárosi ajánlatkérők közbeszerzési eljárásainak lebonyolítását végző közbeszerzési kft.-t a Fővárosi Közgyűlés 2015 decemberében hozta létre. A társaság működési költségeinek optimalizálása, a szakszerű és hatékony társasági gazdálkodás elősegítése érdekében 2017. júniusában adásvétel útján került a BVH Zrt., a fővárosi városüzemeltetési holding tulajdonába, megszüntetve közvetlen önkormányzati tulajdonú társasági státuszát. Feladatkörét az elmúlt években többször módosították, utoljára 2018. március 1-jel hatállyal - olvasható a javaslatban.

Jó lesz erre a Főpolgármesteri Hivatal

A javaslat szerint a fővárosi önkormányzat és a Főpolgármesteri Hivatal esetében április elsejét követően a közbeszerzési eljárások lefolytatását a Főpolgármesteri Hivatal feladatkörébe utalnák. A többletfeladat miatt öt fős létszámemelés szükséges.

A fővárosi gazdasági társaságok - szintén az április elsejét követően kezdeményezni tervezett közbeszerzési eljárások esetében - maguk folytatnák le az eljárásokat.

A közbeszerzési kft. feladatkörének fentiek szerinti csökkenésével egyidejűleg a BVH Zrt.-hez tartozó leányvállalatok közbeszerzési feladatai a megnövekedett szervezeti hatékonyságnak köszönhetően a továbbiakban a BVH Zrt. keretein belüli is racionálisan elláthatók - írták az előterjesztésben.

A 2018. március elsejétől hatályos értékhatárok alapján jelentősen csökkent azon eljárások és feladatok száma, amelyek a közbeszerzési kft. feladatkörébe tartoznak. Ezt a tendenciát erősíti egy központi szabályozás is.

A fővárosi önkormányzat 2019. évi költségvetése ismeretében a Főpolgármesteri Hivatal tekintetében nem merül fel olyan feladat, amely a hatályos értékhatárok alapján a társaság feladatkörébe tartozna. Ugyanakkor a fővárosi önkormányzat vonatkozásában a tervezett beszerzésekre irányuló eljárások a hivatal apparátusának fokozottabb részvételét igénylik. Továbbá a közbeszerzési kft. által - a hivatalon és az önkormányzaton kívül - más fővárosi ajánlatkérők megbízásából ellátott feladatok száma a múlt év folyamán jelentősen lecsökkent - olvasható az előterjesztésben.

Tarlós István korábban már többször beszélt róla, hogy az év elején megszüntetik a közbeszerzési kft.-t - írta az MTI.