Fő vasútépítő érdekeltségébe, az R-Kord Építőipari Kft.-be olvasztja Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és milliárdos nagyvállalkozó egyik legújabb szerzeményét, a Vasútautomatika Kft.-t. Erről döntött március végén az R-Kord taggyűlése - írta a Cégközlönyre hivatkozva a 24.hu.

A szombathelyi székhelyű Vasútautomatika az a cég, amelynek vagyonát egy Simicska-cégből szerezte meg Mészáros, de nem közvetlenül, hanem a Swietelsky, illetve - az üzletember horvátországi tolmácsa - Sakalj vagy Szakály Ferenc közbeiktatásával - derül ki a cikkből.

Az összeolvadáshoz mellékelt mérlegtervezet szerint az R-Kord saját tőkéje 8,5 milliárdra nőtt tavaly, ami csaknem kétszerese a 2016. december végén a könyvekben szereplő 4,6 milliárd forintnak. Forgóeszköz-állománya 17 milliárdról 42 milliárdra ugrott, ezen belül a pénzeszközei, azaz a készpénz, a bankszámlán tartott, gyorsan mozgósítható forrásai ötszörösére, 25 milliárd forintra nőttek. Közben a hitelállománya is több mint duplájára, 41 milliárdra duzzadt.

A Vasútautomatika beolvadása után a társaság R-Kord néven működik tovább. Ezt követően az R-Kord saját tőkéje 7,7 milliárdra karcsúsodik, a kötelezettségei pedig a Vasútautomatika 2 milliárdos rövid lejáratú hiteleivel együtt 43 milliárd forintot tesznek ki a mérlegtervezet szerint - írta a 24.hu.

Az Opus Global Nyrt. februárban jelentette be, hogy a társaság június végéig lezáruló folyamat eredményeként üzletrészek apportjával közvetlen és közvetett módon tulajdont szerez Mészáros Lőrinc, valamint a Status Energy Magántőkealap érdekeltségében lévő vállalatokban. Az előzetes becslések szerint a tranzakciók eredményeként az Opus saját tőkéje 75 milliárd forint fölé is nőhet. Ennek része, hogy nem vagyoni hozzájárulás formájában az Opus tulajdonába kerül Mészáros Lőrinc és felesége érdekeltségében lévő, építőiparban tevékenykedő Mészáros és Mészáros Kft. 51 százalékos üzletrésze és az R-Kord Építőipari Kft. 51 százalékos üzletrésze.

A kép forrása: Marton Szilvia/Napi.