Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Market Építő Zrt. és a Magyar Építő Zrt. után hazánk egyik legjelentősebb építőipari kivitelező nagyvállalata, a ZÁÉV Zrt. is gazdát cserélt - tudta meg a Napi.hu.

A 65 éve tevékenykedő, zalaegerszegi székhelyű társaság tulajdonosváltását megerősítette a Napi.hu-nak Peresztegi Imre ZÁÉV-vezérigazgató. Tájékoztatása szerint a részvények többségét birtokló tulajdonosok értékesítették részvényeiket egy nemrég alakult vagyonkezelő cégnek, amelyet - az építőiparban is érdekelt - magyar magánszemélyek alapítottak. Hogy mely társaság a vevő, azt az értékesítés lezárásáig nem kívánta elárulni a vezérigazgató, a folyamat várhatóan a félév végéig lezárul. Azt a piaci pletykát azonban cáfolta Peresztegi Imre, hogy a vevő vagyonkezelő cég tulajdonosai között ott lenne a Mészáros és Mészáros Kft., illetve annak tulajdonosa, a felcsúti polgármester és milliárdos vállalkozó, Mészáros Lőrinc.

A magasépítési fővállalkozóként és generálkivitelezőként is működő, de közműépítésekben és műemléki felújításokban is reszt vevő ZÁÉV Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt. sikeresen működik, állandó szereplője az állami és a dunántúli önkormányzati közbeszerzéseknek. A nettó árbevétele 2010-ben még 21,3 milliárd forint volt, azóta 10-12 milliárdos éves forgalmat produkált, az adózott eredménye 334 millióról 2013-ra 32 millióra csökkent - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A társaság 2014-re korábban 13 milliárdos nettó árbevételt várt.

Ezzel a magasépítés "krémjét" jelentő, hagyományosan jó hírű szakmai műhelyekkel rendelkező cégek jelentős része gazdát cserélt a közelmúltban - formálódhatnak a kisebb "ellen-Közgépek". Információink szerint tulajdonosváltás történt a Duna-Épszer Zrt.-nél és a Főber Zrt.-nél is.

A ZÁÉV részt vett többek között a Nemzeti Színház és a szombathelyi ppp-börtön építésében, a kaposvári városközpont rehabilitációjában és számos fürdő, oktatási, kollégiumi és egészségügyi épület kivitelezésében - ilyen munkái a közbeszerzési tájékoztatók alapján folyamatosan vannak. A közelmúltban nettó 2,4 milliárdos megbízást kapott a MÁV Zrt.-től vasútállomások korszerűsítésére.

A ZÁÉV tulajdonosai közvetve magyar magánszemélyek. A cégcsoporthoz több vállalkozás tartozik, köztük hat főbb társaság, amelyek betongyártással, építőanyag kereskedéssel, építőipari kivitelezéssel, ingatlanforgalmazással, épületvillamossági és szerelő tevékenységgel foglalkoznak.

Már elindult az átrendeződés

A magyar építőipar tulajdonosi átrendeződésének már látható jelei vannak; mint ismert, idén gazdát cserélt a Magyar Építő Zrt. (amely 2010-ben még 16,6 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, 2013-ban pedig 5,6 milliárdot), amit a tiszakécskei székhelyű Körösaszfalt Zrt. vásárolt meg. Az utóbbi társaság tulajdonosa az elmúlt években jelentős uniós és állami útépítéseket elnyerő Duna Aszfalt Kft. és annak társtulajdonosa Szíjj László. (A Körösaszfalt vezérigazgatója a bicskei Pálffy Balázs, aki lapunk információi szerint a felcsúti polgármester Mészáros Lőrinc jövendőbeli veje. Korábban lehetett híreket hallani arról, hogy a Magyar Építőt a Mészáros és Mészáros Kft. venné meg, de ezt a Magyar Építő cáfolta.) A 2014-ben tízmilliárdot meghaladó árbevételt produkáló Magyar Építő nevéhez az utóbbi években főként kórházberuházások, valamint a százlakásos angyalföldi passzívház megvalósítása kapcsolódik.

Tavaly novemberben vásárolta meg a Garancsi István milliárdos üzletember - többek közt banktulajdonos, ingatlanbefektető és a Videoton fociklub többségi tulajdonosa - érdekeltségében lévő Garharrt Invest 2014 Zrt. a Market Építő Zrt. 51 százalékos részvénycsomagját (mintegy 4 milliárd forintért) a Wing Zrt.-től. Majd információink szerint befolyását 75 százalékosra növelte a többek közt az új Fradi-stadiont és a józsefvárosi Sorsok Házát is kivitelező cégben.