A jelek szerint nincs senki, aki pénzt áldozott volna arra, hogy egy értékes banki működési engedélyhez és egy üres hitelintézethez jusson - így lehet értelmezni azt, hogy hiába hirdeti meg eladásra újra és újra a felszámoló a Quaestor-csoport bankját, az ötödik próbálkozása sem járt sikerrel - írta a portál.

Megvették, átnevezték

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) 2014 decemberében engedélyezte a  Tarsoly Csaba nagyvállalkozó cégbirodalmába tartozó Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt.-nek, hogy megvegye a Credigen Bank Zrt. 100 százalékát.

A Quaestor a Credigen megvételével és átnevezésével csak banki licenchez jutott, miután a tulajdonos francia Crédit Agricole Consumer Finance S.A. 2010-ben tavaszán a banki hitelezés folyamatos megszüntetése mellett döntött: a kivonulásra a francia tulajdonosnak az egész cégcsoportot érintő stratégiaváltása nyomán került sor.

Ezt követően 2011-ben megkezdődött a Credigen banki portfóliójának értékesítése, ennek részeként a 2012 végén 2,3 milliárd forint értékű lakossági hitelből a jó minősítésűeket 2013. január-februárban a Budapest Bank Zrt.-nek, a mintegy 80 millió forint értékű rosszakat pedig 2013. márciusában az EOS Faktor Zrt.-nek adták el.

A hitelintézetet 2015 februárjában átnevezték Quaestor Bankra, majd rá egy hónapra eldőlt az első dominó Tarsoly Csaba cégbirodalmában, a Quaestor-csoportban. Jelenleg is zajlik Tarsoly és társai büntetőpere csalás és sikkasztás vádjával, több mint 30 ezer sértett van, az elkövetési érték 77 milliárd forint. Nemrég az is kiderült, újra kell írni a vád alapját, mert a bíróság kizár egy fontos szakvéleményt.

Ötször sem kelt el

A Quaestor Bank tulajdonosa a Quaestor Értékpapír Zrt., de mivel utóbbinak - a Quaestor-csoport több más tagjához hasonlóan - zajlik a felszámolása, ezért a felszámolást végző Pénzügyi Stabilitási Nonprofit Zrt. (PSFN) veri dobra 2015 ősze óta folyamatosan a hitelintézetet. A felszámoló a 24.hu érdeklődésére azt közölte, eredménytelen volt az ötödik eladási kísérlet is, senki nem adott be pályázatot.

A bank lényegében üres, mivel a gyakorlatban nem működött, ügyfélszáma - az "öröklés" nyomán - kettő volt, összesen egymillió forintos hitelállománnyal. A zrt. a 2015 végi, a legutóbb lezárt évről rendelkezésre álló beszámoló szerint - több mint 2,1 milliárd forint saját tőkével rendelkezhet, az esetleges vevőtől épp ezért várta azt a felszámoló, hogy legalább ekkora likvid pénzeszközzel rendelkezzen. A felszámoló nem árulta el a portálnak, hogy mi lesz az újabb sikertelen eladási kísérlet után. Ha végül nem kel el, hanem visszaadja a működési engedélyét és elkezdődik a végelszámolása, az cégben levő pénz végül a Quaestor-károsultak kártalanítását szolgálhatja.