Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Végrehajtást rendelt el a Fővárosi Bíróság az Aquaprofit Zrt. ellen tucatnyi cég kezdeményezése nyomán - értesült a Világgazdaság. A pénzüket követelő vállalkozások nem kívántak nyilatkozni, de a gazdasági napilap úgy tudja, hogy alvállalkozói munkájukért járó pénzüket követelik.

A hír azért érdekes, mert egy olyan Békés megyei beruházásról van szó, amelyen két kormányközeli konzorcium dolgozott. A 2010-ben hatalomra került rezsim háborút hirdetett  az építőipari tartozások ellen, s lám most mégis ilyen ügybe keveredett egy vele jó viszonyban lévő vállalat. Az ivóvíz minőségének javítását szolgáló beruházás egyébként gigaméretű, összértéke 34 milliárd forint, amiből két jókora focistadion is kijönne. Ebből a nagyobbik részt, egy 28 milliárdos falatot a Mészáros és Mészáros Kft., a Duna Aszfalt Kft. és a Békés Drén Kft. kapta, míg egy kisebb, 8 milliárd forintos részt a Békés Drénnel közösen az Aquaprofit nyert el. A vita az utóbbi, kisebbik projektrészt érinti.

Az alvállalkozók szerint elvégezték a munkát, amit az Aquaprofit bízott rájuk, ám a fővállalkozó kötbért számított fel késedelmes teljesítés miatt és más okokra hivatkozva tagadta meg az utolsó részletek kifizetését. Az ügy az építőiparban gyakori ilyen viták eldöntésére létrehozott, a kamara mellett működő szervezet elé került, amelynek szakértője az alvállalkozónak adott igazat.

Ennek alapján indult a végrehajtási eljárás. Az Aquaprofit szerint vitatott, nem jogerős határozatokon alapuló követelésekről van szó. A cég egyébként nagyot ugrott tavaly: közel 16 milliárd forint árbevételt ért el, ami 13,3 milliárddal több az előző évinél. A cég 370 millió forint adózott nyereséget tett zsebre. Az év végén 3,5 milliárd forinttal tartozott beszállítóinak.