BUX
39138

Újabb cég keres olajat Magyarországon

Az elmúlt évek eredményes, ám ezzel együtt gazdasági szempontból mégsem túl biztató kőolaj-kutatási eredményei után újabb cég kezdte meg magyarországi kísérleti fúrásait.

Bakonyi Attila, 2006. április 19. szerda, 08:25

A napokban kezdte meg a londoni értéktőzsdén jegyzett Matra Petroleum Plc. a Kék Topáz-9 névvel fémjelzett kútjának kísérleti fúrását Magyarországon - értesült a NAPI Gazdaság.

A korábban Ming Resource Plc. néven futó társaság nemrégiben szerezte meg az Inke Petroleum Pty Ltd.-t, amely a nyugat-magyarországi Inke térségében lévő 2297 négyzetkilométeres terület koncessziójának tulajdonosa. A vállalat jelenlegi adatai szerint a területen több közepes és kisebb olaj- és gázmező található, amelyek valamivel kevesebb mint 35 millió hordó olaj-egyenértékű vagy 5,6 milliárd köbméter földgáz-egyenértékű nyersanyagot tartalmaznak. Ezen belül az Inke mező 2,83 milliárd köbméter, a mezőkocsonyai 4,24 milliárd köbméter földgázt, míg a Savolya mező az előzetes adatok szerint 14 millió hordó olajat rejthet.

Az egyik kút esetében igen komoly esély van a sikeres feltárásra: a miocén korú kőzetben 1,24 milliárd köbméter körüli mennyiségű földgázt sejtenek (a pesszimista becslések 0,72 milliárd, míg az optimisták 1,92 milliárd köbméter földgázról szólnak), emellett a triász korabeli kőzet 5,8 millió hordónyi olajat rejthet (itt a két szélsőérték 3,8 millió és 8,5 millió hordó).

A Matra mellett több külföldi társaság is próbálkozott már több-kevesebb sikerrel a magyarországi "olajpiacon". Így például alig kétévnyi kutatás után, tavaly nyáron vált meg végleg magyarországi érdekeltségétől az amerikai Pogo Producing Company olajkutató cég. A kanadai Falcon Oil & Gas Ltd. tavaly október utolsó hetében indította el földgázfúrási projektjét Makó térségében, illetve a pusztaszeri egyes kútnál.

Részletek a NAPI Gazdaság mai számában.