Nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette a kormány a Bombardier MÁV Hungary Kft.-ben a magyar állam részesedés-szerzését - az erről szóló kormányrendelet csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben. A rendelet szerint közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódás az állami részesedés szerzése, tekintettel a munkahelyek megőrzésére és a hazai járműipar fejlesztésére.

A kormány ezen lépése azt is jelenti, hogy az összefonódáshoz nem kell a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérni. A magyar kormány korábban hasonlóképpen járt el, nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az állami részesedés vásárlását például az MKB Bank és a Főgáz esetében is.

A Céginfo.hu adatai szerint a dunakeszi telephelyű vasúti járműgyártó és -szervizelő Bombardier MÁV Kft. két nagy tulajdonosa jelenleg a berlini székhelyű Bombardier Transportation GmbH és a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. A 2013-as üzleti évről készült beszámoló melléklete szerint a Bombardier volt a többségi, 64,9 százalékos tulajdonosa.

A társaság tavaly 6,2 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 260 milliós veszteséggel zárta az évet. Jelenleg 361 dolgozót foglalkoztat.