BUX

Újabb csúcsra drágulhat a benzin

A benzin és a gázolaj tőzsdei jegyzésárait, valamint a forint gyengülését figyelembe véve akár bruttó 5-8 forinttal is emelkedhet az üzemanyagok nagykereskedelmi ára a jövő héten - állítják piaci elemzők.

MTI-Eco, 2010. december 5. vasárnap, 16:06

Az elmúlt héten a benzin jegyzésára egy hét alatt tonnánként, azaz ezer literenként 44 dollárral drágult, s meghaladta 807 dollárt. A gázolajé 24 dollárt emelkedett, s kis híján elérte a 760 dollárt. Eközben a forint a dollárral szemben 9 forinttal gyengült, s a hét végén egy amerikai dollár már több mint 214 forintot ért.

Újabb rossz hír az is, hogy a Brent kőolaj hordónkénti jegyzésára több mint 3 dollárral 88 dollár közelébe nőtt. A tőzsdei jegyzésárak emelkedését az európai kereslet bővülése, valamint az amerikai makrogazdasági adatok pozitív alakulása is befolyásolta a múlt héten. A forint árfolyamát meghatározta az is, hogy a nemzetközi piacok bizalma gyengült a magyar gazdaság alakulását illetően.

A múlt héten bruttó 5-5 forinttal emelkedett a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára. Az emeléssel a benzin ára újra a csúcsra, 345-346 forintra emelkedett, a gázolajé pedig 335 forintra nőtt.