Újabb erőmű, de ez most bio

A 14 milliárd forintból létesült, 20 megawatt teljesítményű erőmű Gráf József szerint példaértékű, környezetkímélő és segíti az agrárszektor szerkezeti átalakítását - írja az MTI.
Heisz Máté, 2009. augusztus 27. csütörtök, 15:25

Az 55 főnek munkát adó bioerőművet faaprítékkal, fűrészüzemi és mezőgazdasági hulladékkal fogják fűteni, amelyek 7000 hektáron történő előállítása és szállítása további mintegy 200 munkahelyet teremt. További 250 munkahely létesülése várható a hulladékhő hasznosítására létrehozott 35 hektáros kertészettől.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bioerőművet a Dél-Nyírségi Bioenergia Művek (DBM) Zrt. működteti, amely többségi, 62 százalékos tulajdonosa a magánkézben lévő Liget Kft. A tulajdonosok között van még a meghatározó japán áramszolgáltató Tohoku Epco, a magyar Gea Egi Zrt. és Vis Zrt, amelyek az erőmű építésének fővállalkozói voltak.

A 14 milliárdos beruházást a Magyar Fejlesztési Bank és a K&H Bank fele-fele arányban finanszírozta, a kormány pedig 200 millió forintos vissza nem térítendő támogatással járult hozzá.

(Összehasonlításként a VÉRT irányítása alatt álló oroszlányi szénerőmű 240 megawatt villamosenergia és 84 megawatt hőenergia előállítására képes; a VÉRT a márkushegyi bányaüzemmel együtt több mint 2600 főt foglalkoztat. A társaság finanszírozását az MVM Zrt. biztosítja, azonban az erőműnek hatékonyságnövelő programot kell kidolgoznia a veszteségek csökkentésére. Megkezdik a szénfillérként ismert, szénipari szerkezetátalakítási támogatás 2010 utáni meghosszabbításának előkészítését is - a VÉRT e formában jelenleg évi 7 milliárd forint támogatást kap.)

HOZZÁSZÓLÁSOK