Új geotermális erőművet építenek Mosonmagyaróvár dél-nyugati részében. A beruházásra a kormány zászlóshajóként tekint, ezért támogatja 2,1 milliárd forinttal az összesen 3 milliárdos beruházást - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken az erőmű alapkőletételén.

A geotermikus hőenergia használatának bővítése több szempontból is fontos Magyarország számára: emeli az energiaellátás biztonságát, csökkenti az importfüggőséget, hozzájárul az energiaárak mérsékléséhez és javítja az ország helyzetét környezetterhelés szempontjából - vélekedett a tárcavezető.

A mosonmagyaróvári beruházás azt mutatja, hogy van lehetőség a geotermikus energia felhasználására. Magyarország geotermikus gradiense másfélszerese a világénak, ami azt jelenti, hogy a kőzetek hőmérséklete húsz méterenként egy Celsius-fokkal nő a felszíntől távolodva. Ez Európában egyedülálló adottság, amivel élni kell.

A kormány ugyan nyit a megújuló energiák használata felé, de nem a geotermikus erőművek, hanem a napelem-parkok élveznek előnyt.

A fotó forrása: Napi.hu.