Január hetedikétől új vezérigazgató irányítja a Vértesi Erőmű Zrt.-t (VÉ) Kovács András Zoltán személyében. A társaság közleménye szerint a tönk szélére került erőmű "2010 májusában kinevezett vezetése sikerrel végrehajtotta feladatát, megnyugtatóan rendezte a társaság adósságállományát és a munkavállalók jövőjét". A VÉ működése a válságkezelés után így visszatérhet a "normál üzleti folyamatokba", ezért a társaság közgyűlése - "elismerve és megköszönve a válságmenedzserek munkáját" a több évtizedes villamosenergia-ipari tapasztalattal rendelkező Kovácsot nevezte ki, aki Magyari Józsefet váltja a zrt. élén. A villamosmérnök végzettségű Kovács 1980 és 2010 között a paksi atomerőműben dolgozott különböző pozíciókban, 1998 és 2000 között például műszaki vezérigazgató-helyettesként, ezt követően 2010 októberében a Magyar Villamos Művek Zrt. termelési főtanácsadója lett. Utóbbi tisztsége mellett az MVM-csoporton belül a Kárpát Energo Zrt. igazgatóságának elnöke, a Mátrai Villamos Művek Termelő Zrt. fb-tagja, illetve az MVM GTER Zrt. fb-elnöke. Emellett 2006-ban és 2010-ben is a Magyar Elektrotechnikai Egyesület főtitkárának választották meg.

Giró-Szász András kormányszóvivő még október közepén közölte, csaknem 800 munkahely marad meg 2014 végéig a Vértesi Erőműben (VÉ), miután megállapodás született a munkavállalók, a vállalat új vezetése, az önkormányzat, a térség országgyűlési képviselője és az energetikai kormányzat között. Az átképzésekhez és végkielégítésekhez szükséges források 2018 végéig rendelkezésre állnak, a kormány ezt az áramfogyasztók által fizetett szénfillérből kívánja finanszírozni (ez jelenleg 19 fillér kilowatóránként, évente közel hétmilliárd forint). Az Európai Unió Tanácsa arra biztosít lehetőséget, hogy idén január elsejétől támogatásban részesüljenek a versenyképtelen szénbányák, ha azokat 2018 végéig bezárják.

A zrt. csődegyezsége júliusban vált jogerőssé, ennek értelmében a 20 milliárd forintos tartozást felhalmozó vállalat 5,6 milliárd forintot fizet hitelezőinek. A társaság közgyűlése 2010 augusztusában döntött a csődvédelemről, amihez a korábbi vezetés hibás döntéseiből eredő likviditási problémák vezettek az akkori közlemény szerint. A VÉ korábbi vezetése 2008-ban a System Consulting Zrt. vásárlási szándékára alapozva több mint 10 milliárd forint értékben kötött áramvásárlási szerződéseket. Az áram ára azonban csökkent, a System Consulting pedig elállt a megrendeléstől, így a VÉ felmondta szerződéseit, az áramkereskedők egy része ezért indított pert ellene, ezek nyomán több bírósági ismerte el jogosnak igényeiket.

A közgyűlés döntése értelmében a VÉ igazgatóságának tagjai január hetedikétől Nagy Sándor, Kovács András Zoltán, Havelda Tamás, Varga László és Zsebők István.

 

Visszaállnak a normál üzlet folyamatok

A csődhelyzet kezelésével, csődegyességgel és a reorganizációval a VÉ és az (anyacég) Magyar Villamos Művek Zrt. vezetése visszaállította a normál üzleti folyamatokat, immár egy rendes üzleti menetrend szerint működő társaság irányítását veszem át, a Vértesi Erőmű 2014-ig tovább üzemelhet - fogalmazott az új vezérigazgató. Kovács András Zoltán szerint a VÉ szorosan együttműködik Bokod és Oroszlány önkormányzatával annak érdekében, hogy a térség távhőellátását is megnyugtatóan rendezze (az erőmű leállása után).