Újabb fejlemény a Sláger Rádió ügyében

Elutasította a Sláger Rádió keresetét a nemzetközi választottbíróság - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
Napi.hu, 2014. április 17. csütörtök, 17:13
Fotó: Napi.hu

A Sláger Rádió befektetői 2011 decemberében nyújtották be választottbírósági kérelmüket a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID*). A tulajdonosok szerint Magyarország 2009-ben az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogra vonatkozó pályázat lebonyolításával és az abban hozott döntéssel megsértette a Hollandiával, Svájccal és Luxemburggal kötött kétoldalú beruházásvédelmi egyezményeket. A felperes 83,3 millió amerikai dollár (jelenlegi árfolyamon mintegy 18 milliárd forint) összegű kártérítésre tartott volna igényt.

Magyarország 2013 májusában kérte az eljárás joghatósági és érdemi szakaszra történő elválasztását. A választottbíróság tavaly júniusban helyt adott a kérelemnek, és az eljárást a magyar kifogás eldöntéséig az ügy érdemében felfüggesztette.

Az alperesi érvelés szerint a Sláger Rádiónak a pályázat idején nem volt joga előnyben részesítéshez pusztán amiatt, mert már korábban is az adott frekvencián működött (ún. "inkumbens kedvezmény"). Így a felperesek sem állíthatják, hogy ezt az állítólagos jogot Magyarország kisajátította volna, amikor nem biztosított előnyt a pályázat kiírásakor és annak elbírálása során. A Sláger rádiónak nem volt olyan, speciálisan a személyéhez kötődő joga sem, amelyet Magyarország kisajátíthatott volna.

Az ICSID 2014. április 16-án kézbesítette a joghatóság kérdésében hozott döntését. A bíróság ebben helyt adott Magyarország valamennyi kifogásának, és a joghatóság hiányára hivatkozva elutasította a Sláger Rádió minden kereseti kérelmét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bandesz, 2014.04.18 09:30

nagyon erdekes par eve meg a kedves Hillary Clinton megdorgalta Mao-t h mi az hogy antidemokratikusan elvettek a Slagertol (egyebkent egy amerikaben bejelentett ceg)a jogot. ja hogy a piaci ar tizedet fizettek csak amikor fizettek es a tenderen tovabbra is pofatlanul alacsony arral indultak az mas ugye.. vegyuk mar eszre h kik biralnak minket, ezek szarhaziak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.04.17 21:15

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html