Újabb fontos díjat kapott a Saul fia

A Saul fia nyerte a legjobb idegen nyelvű film BAFTA-díját.
Domokos László, 2017. február 12. vasárnap, 21:24
Fotó: Napi.hu

A Saul fia, Nemes Jeles László Oscar-díjas alkotása nyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerést a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján - írta az MTI.

Nemes Jeles alkotása a Dheepan - Egy menekült történte című francia filmdrámával, Pedro Almodóvar Julieta című filmjével, a Mustang című francia-német-török drámával és a Toni Erdmann című német-osztrák vígjátékkal volt versenyben az e kategóriában odaítélt BAFTA-díjért.

A magyar rendező rövid időn belül másodszor részesül magas brit filmművészeti elismerésben: január végén a Londoni Kritikusok Köre neki ítélte a legjobb rendező díját a holokausztdrámáért.

A film tavaly februárban elnyerte az Oscar-díjat a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

Ezzel akkor 34 év után ismét magyar film kapott Oscar-díjat, ez utoljára Szabó István Mephisto című alkotásának sikerült 1982-ben. Nemes Jeles filmje először a 2015-ös cannes-i filmfesztiválon diadalmaskodott, ahonnan a zsűri nagydíjával érkezett haza. Sok más díj mellett 2016. januárban a Golden Globe-díjat is elnyerte. Az Oscar-díjak mezőnyében pedig egy dán, egy jordán, egy kolumbiai és egy török-francia filmmel versenyzett a végén.

HOZZÁSZÓLÁSOK