A Főpolgármesteri Hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményben reagált Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Orbán Viktor miniszterelnököt, a kormányfő személyi titkárát, Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, továbbá korábban Lázár János államtitkárát értesítették, hogy Tarlós István írásos felhatalmazásával Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes képviseli a fővárost és a főpolgármestert a pénteki kormányülésen.

Lázár János a csütörtöki kormányinfón ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a kabinet a fővárosi közlekedésfejlesztésről csak Tarlós Istvánnal együtt dönt. A fővárosi buszpótlással összefüggésben egy felvetésre válaszolva úgy felelt: ez a kérdés a tucatnyi fontos kérdés közül egy, a miniszterelnökkel a pénteki napirend kialakítása során figyelembe veszik a főpolgármester érvelését.

A Fővárosi Közgyűlés június 8-i ülésén döntött arról, hogy szolgáltatás-megrendeléssel oldják meg a 3-as metróvonal felújítási munkái miatt szükségessé váló járműpótlást, ha a kormány ezt támogatja, és ezen konstrukcióval felmerülő teljes többletköltség fedezetét biztosítja. Ennek feltételéül szabták, hogy az erről szóló kormányzati döntés július 5-ig megjelenjen a Magyar Közlönyben. Ha a kormány nem dönt a határidőig, akkor az új buszokat vesznek.