A Mabofi Holdings és a RosGas AG, illetve az EMFESZ azért állt jogvitában, mert a Mabofi álláspontja szerint Góczi István, az EMFESZ vezérigazgatója - a tulajdonostól korábban kapott felhatalmazás alapján - jogtalanul adta el a Mabofi tulajdonában álló kft.-t a RosGas AG-nak.

A Mabofi közleménye emlékeztet, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tavaly június elsején megszüntette a sikkasztás gyanúja miatt indított nyomozást Góczi István ellen. Indoklásában az NNI ugyan megállapította az eltulajdonítás tényét, viszont álláspontja szerint az elkövetés tárgyának - azaz az EMFESZ üzletrészének - valós értéke nem volt bizonyítható. A nyomozást megszüntető határozatot követően a Mabofi pótmagánvádat nyújtott be, mivel EMFESZ üzletrésze bizonyíthatóan jelentős értéket képviselt.

"Ezzel szemben a Fővárosi Törvényszék hétfői döntése szerint az EMFESZ Góczi István által történt állítólagos eladása - amelyet minden hazai és nemzetközi bíróság jogszerűtlennek tartott - nem valósíthatott meg sikkasztást, mert az üzletrész függetlenül az értékétől nem lehet sikkasztás tárgya. A nyomozást tehát az elkövetés tárgya értékének hiányában, a pótmagánvádat pedig maga az elkövetés tárgya hiányában szüntették meg" - fogalmazott közleményében a Mabofi.

Hozzátették: eközben a több mint 200 milliárd forintos forgalmú EMFESZ - számláin több mint 30 milliárd forintos vagyonnal - fizetésképtelenné vált, bűnös pedig nincs. A Mabofi közölte: ezért fellebbezést nyújtott be a bíróság döntése ellen, és mindent megtesz annak érdekében, hogy mégis megtalálja a tetteseket és elérje felelősségre vonásukat.

Az EMFESZ 2009 májusában került a RosGas AG tulajdonába a Dmitri Firtas ukrán üzletember érdekeltségébe tartozó Mabofi Holdings 100 százalékos tulajdonából. Erre azt követően került sor, hogy a társaság 2009 áprilisában bejelentette: addigi szállítója, a RusUkrEnergo nem jut gázhoz, így megszakadtak a szállítások. Dmitri Firtas a RusUkrEnergo egyik tulajdonosa.

Az idén márciusban a moszkvai választott bíróság szintén jogtalannak ítélte az Emfesz Kft. 2009 áprilisában történt eladását a svájci Rosgasnak.

Az EMFESZ korábban a második legnagyobb gázkereskedő volt a magyar piacon, de 2011. január 5-én a Magyar Energia Hivatal felfüggesztette a cég gázkereskedői engedélyét, mert a rendszerirányító FGSZ Földgázszállító Zrt. felfüggesztette az Emfesszel kötött szerződést. A likviditási nehézségekbe került cég engedélyét végül bevonta a hivatal. A Fővárosi Törvényszék 2012. március 14-én elrendelte az EMFESZ felszámolását.