Újabb fordulat e-útdíj-ügyben: csakis a Getronics

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) újabb 30 nappal meghosszabbította a szerződéskötési határidőt az elektronikus útdíj rendszer kiépítésére kiírt közbeszerzés nyertesével, a Getronics Magyarország Kft.-vel, amely január 14-én ezt kérte a kiírótól - jelentette be Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációs helyettes-államtitkára.
Diószegi József, 2013. január 16. szerda, 14:44
Fotó: Napi.hu

A Getronics az alvállalkozókkal folytatandó további tárgyalásokra hivatkozva kérte a hosszabbítást, ugyanakkor vállalta, hogy a tervezett határidőre, július 1-jére kiépíti az e-útdíj-rendszert. Az NFM arra számít, hogy lesz szerződés, ha az mégsem jönne össze, akkor a később dönt a további folytatási lehetőségekről.

Az államtitkár lapunk kérdésére elmondta, hogy a közbeszerzési eljáráson nem hirdettek ki 2. helyezettet (amely esetleg a Getronics helyére léphetne), mivel nem érkezett több olyan ajánlat, amely belefért volna a rendelkezésre álló 42 milliárd forintos keretbe. (A Getronics 35 milliárdos ajánlattal nyert.) Így tehát nem tárgyalhatnak a szerződés teljesítéséről a szintén pályázó T-Systems Magyarország Zrt-vel.

Mint ismert, kedd éjfélig kellett volna lezárni a megtett úttal arányos díjfizetési rendszer kiépítésére kiírt elektronikus útdíj tendert, eddig volt lehetőség arra, hogy aláírják az egy hónapja győztesnek választott Getronics-szal a megbízási szerződést. Az aláírás azonban elmaradt - értesült korábban a hvg.hu minisztériumi forrásból. Ennek hátterében a cégnek az anyavállalatával, illetve a tervezett beszállítóival kapcsolatos problémái állhatnak.

Getronics azt vállalta, hogy július 1-jéig több mint 6800 kilométernyi úthálózaton kiépíti és üzembe helyezi a 3,5 tonnánál nehezebb gépjárművek e-útdíjazását lehetővé tevő infrastruktúrát.  A múlt héten a T-Systems közleményben jelezte, hogy adott esetben kész a feladat megoldására.

HOZZÁSZÓLÁSOK