A közlemény emlékeztet arra, hogy Góczi Istvánnal, az EMFESZ Kft. ügyvezetőjével szemben a vállalat előző tulajdonosa, a Mabofi Holdings azért kezdeményezett korábban büntetőeljárást, mert véleménye szerint Góczi István azon általános tulajdonosi meghatalmazása, amely alapján az EMFESZ Kft.-t értékesítette a RosGas Ag részére, a vállalat eladására nem terjedt ki.

A Góczi Istvánnal szembeni büntető eljárást a nyomozó hatóság 2011. június 1. napján megszüntette, mivel a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény - áll a közleményben.

Ezzel a megszüntetéssel szemben indított pótmagánvádas eljárást Karikás Dávid, amelyet a Fővárosi Bíróság - a többi között - arra hivatkozással utasított el, hogy a pótmagánvád nem tartalmaz megfelelően megfogalmazott tényállást.

Az ügy előzménye az, hogy 2009 tavaszán, miután a korábbi gázszállító, a RosUkrEnergo beszüntette az EMFESZ-nek a szállítást, Góczi István egy korábbi meghatalmazással eladta a céget egy dollárért a RosGas AG-nak. A tulajdonosváltást a cégbíróság bejegyezte és a Magyar Energia Hivatal jóváhagyta, mert nem vizsgálta a meghatalmazás jogszerűségét. Azóta nemzetközi és magyar bíróságokon folyik a pereskedés egyebek között a tulajdonlás kérdésében is.

A Mabofi Holdings tulajdonosa, az ukrán Dmitri Firtas 2009 decemberében magyar újságíróknak azt mondta, hogy végigviszi a tulajdonosváltásával és a cégvezetővel kapcsolatos jogi ügyeket az igazság érdekében.