Vödörbe ömlő szennyvíz, penészes és pergő vakolat, gépzsíros zsemlék, lejárt vagy követhetetlen eredetű élelmiszerek - ez csak néhány abból a tucatnyi feltárt problémákból, melyekre a Nébih bukkant a III. kerületi sütőüzemben. Nemcsak higiéniai és az épület állagával kapcsolatos szabálysértésekre figyeltek fel; a személyzet valamennyi tagjának lejárt az egészségügyi kiskönyve.

A súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosságok egyike, hogy tíz tételben csaknem 60 kg lejárt, illetve nem nyomon követhető élelmiszer-alapanyagot vontak ki a forgalomból. De a dolgozók nem megfelelően aktualizálták az időközben történt élelmiszerkönyvi változásokat sem.

A higiéniai körülmények között pedig azt vizsgálta a hatóság, hogy az épület állaga nem felel meg az elvárásoknak. Például a gazdasági folyosón, az áruszállító kocsik vonalában a téglákig lekopott a vakolat, a technológiai helyiségekben töredezett, rosszul takarítható csempepadozattal szembesültek az ellenőrök. Több helyiségben penész, pókhálósok voltak a falak, takarítani sem lehetett őket, mert a nem használt eszközök miatt nem voltak hozzáférhető helyen.

Kép: Nébih

A funkcionális eszközök, gépek, berendezések rozsdásak, takarítatlanok voltak. A legkirívóbb szabálytalanság az, hogy a zsemleosztó teljesen átértelmezte a zsíroskenyér fogalmát, ugyanis a gépzsírral erősen szennyezett eszköz ezt a pékárúra is tovább kente. A dagasztó-sütő helyiségben pedig a mennyezetről a készárura pereghetett a vakolat. De ebben a helyiségben az sem tett jót az élelmiszer-biztonságnak, hogy az itteni mosdókagylóból egy szabadon lévő, nyitott vödörbe folyt a szennyvíz.

A Nébih beszámolója alapján a mocsokkal minden helyiségben biztosra mehettek: az adalékanyag raktárban, a dagasztó-sütő, valamint a zsemlekészítő süteményes helyiségben rovarokat, illetve rágcsáló ürüléket és egereket láttak az ellenőrök. Az már csak kevéssé meglepő, hogy a technológiai helyiségek kézmosói nem voltak felszerelve a higiénikus kézmosáshoz szükséges eszközökkel, a HACCP - nemzetközi higiéniás előírásoknak - megfelelő dokumentációhoz tartozó napi ellenőrzési lapokat sem vezették már egy hónapja.

A súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt a Nébih azonnal hatállyal elrendelte a sütőüzem működésének felfüggesztését. A hatósági eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható.  A sütőüzem csak a hiányosságok felszámolása és az újabb hatósági ellenőrzés után folytathatja a tevékenységét.

Az elmúlt időszakban a Nébih több ismert helyen bukkant hasonló állapotokra. Nem régiben egy ismert palancsinta-lánc helyiségeit záratták be, amelyek azóta újra kinyithattak.