Újabb hitelcégekre csapott le a PSZÁF

Felügyeleti bírságot kapott a Magyar Ingatlanhitel Zrt. és az Általános Hitel és Finanszírozási Zrt., utóbbi ellen ráadásul a PSZÁF közérdekű keresetet nyújtott be, ahogyan azt korábban két másik cég esetében már megtette.
NAPI, 2010. június 15. kedd, 16:13
Fotó:

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a korábban indított piacfelügyeleti eljárásában vizsgált pénzügyi vállalkozások közül újabb két intézménnyel szemben szabott ki bírságot - közölte a hatóság.

Az Általános Hitel és Finanszírozási Zrt.-t a Felügyelet 1,8 millió forint, a Magyar Ingatlanhitel Zrt.-t 2 millió forint bírsággal sújtotta, miután a társaságok belső szabályzataiban, valamint belső ellenőrzési rendszerében számos hiányosságot tárt fel. A felügyelet határozataiban rövid határidőt szabva kötelezte a két társaságot, hogy a hiányosságokat szüntessék meg, belső ellenőrzésüket erősítsék meg és mindezek teljesítését igazolják a felügyelet felé.

A felügyelet a bírság kiszabása mellett az Általános Hitel és Finanszírozási Zrt.-vel szemben 2010. június 14-én közérdekű keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz, amellyel az érintett fogyasztók nevében támadja a társaság által alkalmazott általános szerződési feltételek egyes kikötéseit.

Olyan szerződéses kikötéseket kifogásolnak, mint az indokolatlanul és egyoldalúan kikötött elállási és felmondási jog; az opciós jog 5 éven túli kötelező meghosszabbítása; az adós jogszabály által biztosított jogairól való általános érvényű és előzetes lemondásra kötelezése; a biztosítékok halmozott kikötése és ügyfelek hátrányára történő érvényesítése, illetve egyes díjak kiszabásának módja és mértéke.

Hasonlóan a korábban már benyújtott közérdekű kereseteihez, a felügyelet ez esetben is azt kezdeményezi: a bíróság valamennyi érintett fogyasztóra kiterjedő hatállyal érvénytelenítse a társaság üzletszabályzatában és kölcsönszerződésében alkalmazott tisztességtelen minősülő szerződési feltétételeket, tiltsa el a társaságot e feltételek jövőbeni alkalmazásától, valamint kötelezze e tisztességtelen nyilvánított feltételek nyilvánosságra hozatalára.

A Magyar Ingatlanhitel Zrt. esetében is hasonló tartalmú keresetindítás áll előkészítés alatt - közölte a PSZÁF.

A felügyelet - korábbi bejelentésének megfelelően - idén tavasszal elsőként a Zee Capital Zrt. egyes szerződési feltételei ellen nyújtott be közérdekű keresetet, majd a New Chance Zrt. került sorra.

HOZZÁSZÓLÁSOK