Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A februári kormánydöntést követően már a helyszíne is megvan a Budapestre tervezett, négy-ötezer fős kongresszusi központnak. Értesüléseink szerint az elmúlt napokban megköttetett az üzlet Demján Sándor cége és a kormány között. A vételár nem publikus, de az adásvétel megtörtént - erősítette meg kérdésünkre a TriGranit Fejlesztési Zrt. sajtóosztálya.

A Rákóczi híd pesti oldalánál található, az egykor világkiállítási területnek szánt úgynevezett expóterületet 2000-ben kétmilliárd forintért vette meg a TriGranit érdekeltségi körébe tartozó Dunapark Sétány Ingatlanfejlesztő Kft. Ezt követően szinte minden évben felvetődött a konferenciaközpont megépítésének ötlete. A cég 2005-ben jelezte, egy euróért felajánlja telkét, ha megvásárolják tőle a létesítmény terveit. Ezekért akkor 460 millió forintot kértek.

A központot a Művészet Palotája (MüPa) melletti 12 ezer négyzetméteres telken építik fel - ahova korábban is tervezték az új kongresszusi központot. Az elmúlt közel másfél évtizedben az expóteleken épült fel a Nemzeti Színház, a MüPa és több irodaház - ez utóbbiakat a TriGranit már értékesítette.

Az új budapesti kongresszusi központ építését Orbán Viktor miniszterelnök idén februárban, a tavaszi parlamenti ülésszakot megnyitó beszédében jelentette be, s egyben a helyszínt is megjelölte, a Millenniumi Városközpontban.

A több ezer fős budapesti konferenciaközpont létrehozása immár több mint egy évtizedes terv. A magyar turisztikai szakma régóta hiányol egy, akár ötezer főt is befogadni képes létesítményt. Ennek hiányában ugyanis igazán jelentős világkonferenciák nem tudnak Budapestre jönni.

Az új épület beruházási költségét 2000-ben még kétmilliárd forintra becsülték, ám ma már ennek akár tízszeresébe is kerülhet.  A költségek egy részét  a kormány uniós forrásokból kívánja fedezni. A kormány azonban annyira elszánt az építésben, hogy akár uniós támogatás nélkül is megvalósítja a konferenciaközpontot - mondta korábban Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa a Népszabadságnak.

Az építkezésre pályázatot írnak ki, amelyen a TriGranit is indulni kíván - mondta el kérdésünkre Török Árpád, a társaság vezérigazgatója