Később hirdetnek kötelező gépjármű felelősség-biztosítási (kgfb) díjat idén, november elseje helyett 3-án adják közzé tarifáikat a biztosítók - közölte Németh Péter. A CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. az év tapasztalatait áttekintve szembeötlőnek tartja, hogy a biztosítók jóval kevesebbet "beszélgettek" ügyfeleikkel, mint korábban. Vagyis, megszüntettek bizonyos pluszszolgáltatásokat, amelyek korábban az ügyfélnek nem kerültek pénzébe - legalábbis nem külön tételként -, de a biztosítóknak igen. Ilyen például a díjfizetésre vonatkozó többszöri, időben küldött figyelmeztetés levélben vagy telefonon, amit elképzelhető, hogy egyes biztosítók szintén takarékosság címén szüntettek meg - véli Németh. Akár ez lehet az oka annak is, hogy idén fedezetlenség miatt rekordmennyiségű szerződést mondtak fel a cégek. Ez nagy büntetés a feledékeny ügyfeleknek.

Újat kötni ugyanis csak a korábbi díjhoz képest jóval magasabbért lehet, ráadásul a fedezetlenségi időszakra napi 300-400 forintot számítanak fel - hívja fel a figyelmet a szakértő. Már két hónap kiesés után is a teljes éves díjnak akár az ötszörösét is elkérhetik a biztosítók, s egy teljes év kihagyás után pedig a tízszeresére emelkedhet a tarifa, ami így akár a 100 ezer forintot is elérheti. Németh felhívja a figyelmet egy jellemző hibára: sok autós nem akarja befizetni a baleseti adót, csak a kötelező díját küldi be, s nem érti, miért van hátralékban. A magyarázat az, hogy a biztosítóknak kötelező beküldeniük az adót, amit a befizetett díjból vonnak le akkor is, ha az ügyfél azt nem kalkulálta be.

A nagyon alacsonyra "méretezett" kgfb- díjak viszont nemcsak a szolgáltatás "lebutítására" kényszerítették a cégeket, hanem veszélybe is sodorhatják az egész rendszert. Ott ugyanis, ahol túl sok a kártérítési igény, de irreálisan alacsony a díj, idő előtt kiürülhet a kassza, s fizetésképtelenné válhat a biztosító - véli Németh.

A kgfb alakulását latolgatva a CLB-nél úgy vélik, hogy drasztikusan emelkedhet azoknak az ügyfeleknek a díja, akiknek idén feltűnően alacsony volt. A biztosítónak ugyanis be kell hoznia a túl nagy elmaradást, korrigálnia kell az árbevételt, ehhez viszont emelnie kell a tarifát. Ezt a "büntetést" csak biztosítóváltással lehet elkerülni - véli a szakértő. Az alkusz ugyanakkor úgy véli, hogy igen jól jön a váltás azoknak, akik az elmúlt időszakban balesetet okoztak, mert biztosítócserével csökkenthetik a vétség miatt megemelt díjukat. Jól járhatnak idén azok is, akik új településre költöztek, házasodtak, gyerekük született vagy netán most kerültek közalkalmazotti státusba, őket ugyanis kiemelten kezelik a cégek, s számos kedvezményt kaphatnak.

Németh szerint idén ismét lesznek együttkötési kedvezmények, elsősorban a lakás-, a casco és a kötelezőbiztosítás árukapcsolása lesz a sláger, s mivel várhatóan túl nagy információdömping lesz, érdemes kivárni, szakértőkkel összehasonlíttatni az ajánlatokat, s megfontoltan dönteni - írta közleményében az alkusz.