Szakács László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán Budapesten, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a céginformációs adatok szerint a kft.-vel szemben július 9-én kezdődött végelszámolás, amely lényegében megszüntetést jelent. Emlékeztetett arra, hogy a Quaestor-kötvényeket a Quaestor Financial Hrurira Kft. bocsátotta ki, bár az eladási szerződésekben Q-ÉP Zrt. az eladó. Értékelése szerint kiengedik a kötelemből azt a társaságot, amelyiknek fizetési kötelezettsége lehet a károsultak, a Befektető-védelmi Alap, a Quaestor-alap és az azokat esetlegesen előzetesen finanszírozó bankok és az MNB felé.

Az Országgyűlés brókerbotrányt vizsgáló albizottságának tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény áprilisi elfogadása után minden fideszes vezető azt mondta, három hónapon belül minden károsult megkapja jogos jussát. Szerinte azonban a kormány el akarja odázni a jogszabály végrehajtását. Ezért is fordult írásbeli kérdéssel Varga Mihály miniszterhez a múlt héten.

Szakács László a többi között azt kérdezi a nemzetgazdasági minisztertől: mi az álláspontja arról, hogy a Quaestor összeomlása előtti utolsó pillanatban a Külgazdasági és Külügyminisztérium kivette a cégnél tartott pénzét? Miért hivatkozik a tárca az Alkotmánybírósághoz benyújtott panaszok elbírálására, amikor annak nincsen halasztó hatálya a törvény végrehajtására?

Az MSZP-s politikus amellett, hogy a Quaestorral kapcsolatban is firtatta az MNB felelősségét, azt is megkérdezte Varga Mihálytól: mi az álláspontja arról, hogy a jegybank a törvényben meghatározott feladatain túl műkincseket vásárol?

Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese elmondta, azért jöttek az MNB elé, hogy támogatásukról biztosítsák az épület előtt tüntető Quaestor-károsultakat. Emlékeztetett arra, hogy az MSZP tavasszal jogi segítséget is ajánlott a károsultaknak. Közölte, most úgy látják, hogy újra segíteni kell a károsultaknak, a kormány ugyanis azt mondja, minden rendben van, folynak a kifizetések, miközben ez nem így van.