Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hamarosan két újabb takarékszövetkezet neve tűnhet el, miután a kiskunfélegyházi székhelyű Kiskun Takarékszövetkezet és a hartai központú Hartai Takarékszövetkezet beolvad a jászszentlászlói székhelyű Fókusz Takarékszövetkezetbe.

Az egyesülési szerződés dátuma július 31., az egyesülés tervezett időpontja pedig 2015. november 30. - derül ki a legfrissebb Cégközlönyből.

A pénzintézetek néhány adata (2015. április 30., millió Ft)
MegnevezésKiskun TakarékszövetkezetHartai TakarékszövetkezetFókusz Takarékszövetkezet
Állampapír2 324,82 135,513 187,8
Ügyfelekkel szembeni követelés1 311,7241,515 658,7
Törzstőke71,150,0256,3
Saját tőke174,7444,32 236,2
Mérlegfőösszeg6 866,73 868,839 193,4
Forrás: vagyonmérleg-tervezetek

Honlapja szerint a Hartai Takarékszövetkezet 1957-ben alakult. Méretét tekintve a kis takarékok közé tartozik, de gazdasági alapja stabil, fejlődése folyamatos, a pénzintézetnek két fiókja (Harta és Dunatetétlen) van.

A Kiskun Takarékszövetkezet volt 1975-ben az első városi takarékszövetkezet. A pénzintézet négy kirendeltséget működtet Kiskunfélegyháza, Kunszállás, Városföld és Kecskemét székhelyekkel.

A Fókusz Takarék az 1958-ban indult jászszentlászlói takarékszövetkezetből nőtt ki, majd sok változás után 1999. augusztusától a Kerekegyházi Takarékszövetkezet beolvadását és a Takarékbank kecskeméti fiókjának megvételét követően alakult meg a Fókusz Takarékszövetkezet. Később is maradt a lendület (2008-ban beolvadt a Tiszakécskei- és a Fáy András Takarékszövetkezet, 2015-ben a Dunapataj és Vidéke-, valamint a Solt és Vidéke Takarékszövetkezet). Jelenleg már összesen 41 kirendeltségben működnek, Bajától Dél-Pestig. A Fókusz Takarékszövetkezet ügyvezető igazgatója Sebestyén István, aki a a TakarékBank Zrt. igazgatóságának elnöke.

Gyorsan csökken a takarékok száma

Egy takarék beolvadásának feltétele az MNB mint felügyeleti hatóságnak az átalakuláshoz adott engedélye, továbbá a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetétől (SZHISZ) jóváhagyást kell szerezni az alapszabály módosításához és az elszámolásról szóló végleges szabályzathoz. Az átalakulás engedélyezésére a Takarékbank Zrt.-nek is rá kell bólintania.

Az utóbbi hetekben felpörgött az egyesülési láz, jó néhány takarék döntött a beolvadásról. Nemrégiben derült ki, hogy a szegedi székhelyű Fontana Credit Takarékszövetkezet és a Partiscum XI. Takarékszövetkezet, a szatymazi Szatymaz és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint a kiszombori Kiszombor és Vidéke Takarékszövetkezet beolvad a mórahalmi székhelyű Pillér Takarékszövetkezetbe. Az egyesülési szerződés aláírásának időpontja 2015. június 29. volt.

A szentesi székhelyű Szentesi Hitelszövetkezet pedig beolvad a szegvári székhelyű Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezetbe. Itt az egyesülés tervezett időpontja 2015. szeptember 30., tényleges időpontja az egyesülés cégbíróság által történt bejegyzésének időpontja.

Hamarosan további két másik takarékból is egy lesz: a bátaszéki székhelyű Bátaszék és Vidéke Takarékszövetkezet beolvad a bonyhádi székhelyű Hungária Takarék Takarékszövetkezetbe. A Cégközlönyben megjelent hír szerint a cégbejegyzéstől függő hatállyal június 24-én a takarékok legfőbb szervei elhatározták az egyesülést.

A környei székhelyű Környe-Bokod Takarékszövetkezet küldöttgyűlése május 21-én, a győri székhelyű Nyúl és Vidéke Takarékszövetkezeté pedig május 26-án úgy döntött, hogy a mindkét takarék beolvad a komáromi székhelyű Pannon Takarék Bank Zrt.-be. Az egyesülési szerződés aláírásának időpontja 2015. május 28. volt.

Még nagyobb változások lesznek a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet környékén, mivel ebbe a takarékba kilenc másik (Alsónémedi és Vidéke, Balaton-felvidéki, Ercsi és Vidéke Körzeti, Érd és Vidéke, Forrás, Kápolnásnyék és Vidéke, Kaposmenti, Sárbogárd és Vidéke, valamint Zirci) olvad be. Az egyesülés tervezett időpontja 2015. július 1-je.

Továbbá a korábbi bejelentés szerint a Balmazújvárosi Takarékszövetkezet július 31-ével fiókjaival együtt beolvad a Hajdú Takarékba. A Balmazújváros és Vidéke igazgatósága 2014. november 26-án határozott az átalakulásról, december 16-án pedig a Hajdú Takarék rendkívüli közgyűlésén kezdeményezte az egyesülést.