Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hamarosan megint két takarékszövetkezet neve "kophat ki" Magyarországon, miután a vámosgyörki székhelyű Vámosgyörk és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint a nagyrédei központú Nagyréde és Vidéke Takarékszövetkezet beolvad a füzesabonyi székhelyű Füzes Takarék Szövetkezeti Hitelintézetbe, az így létrejövő társaság jogutódja az utóbbi takarék lesz.

Az egyesülési szerződés dátuma szeptember 30., az egyesülés tervezett időpontja pedig 2015. december 31., de legkésőbb a cégbejegyzés tényleges napja - derül ki a Cégközlönyből.

A pénzintézetek néhány adata (2015. június 30., millió Ft)
MegnevezésVámosgyörk és V. TakarékszövetkezetNagyréde és V. TakarékszövetkezetFüzes Takarék
Állampapír270,996,14 947,0
Ügyfelekkel szembeni követelés856,3622,55 168,2
Jegyzett tőke6,815,686,0
Eredménytartalék177,1163,7401,3
Mérlegfőösszeg2 069,81 493,114 785,2
Forrás: vagyonmérleg-tervezetek

Honlapja szerint a Nagyrédei Takarékszövetkezet 1957. márciusában alakult, az országban az első takarékok között, majd 1966-ban fuzionált az atkári és a gyöngyöshalászi takarékszövetkezetekkel. A pénzintézetnek jelenleg 3  kirendeltsége van.

A Vámosgyörk és Vidékét 1963. decemberében alapították, 1965-ben a viszneki takarékszövetkezettel egyesült. A hitelintézetnek 5 kirendeltsége működik.

A Füzes Takarék Szövetkezeti Hitelintézet, amelyet 1957-ben alapítottak, jelenleg 12 kirendeltséggel működik. A beszámolója szerint a takarék gazdaságossági okokból tavaly öt fiók bezárásáról döntött.

Tempósan csökken a takarékok száma

Az utóbbi hónapokban felpörgött az egyesülési láz, jó néhány takarék döntött a beolvadásról.

Néhány napja vált ismertté, hogy a tiszafüredi székhelyű Tiszafüred és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint a jászberényi központú Jász-Takarékszövetkezet beolvad a kunszentmártoni székhelyű Kunszentmárton és Vidéke Takarékszövetkezetbe. Az úgy létrejövő társaság pedig 3A Takarékszövetkezet néven működik a jövőben. Az egyesülési szerződés dátuma szeptember 24., az egyesülés tervezett időpontja pedig 2015. december 31.

A közelmúltban jelentették be, hogy a nagyecsedi székhelyű Nagyecsed és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint a kisvárdai központú Rétköz Takarékszövetkezet beolvad a nyíregyházi székhelyű Szabolcs Takarékszövetkezetbe. Itt az egyesülés tervezett időpontja 2015. október 31.

A kiskunfélegyházi székhelyű Kiskun Takarékszövetkezet és a hartai központú Hartai Takarékszövetkezet beolvad a jászszentlászlói székhelyű Fókusz Takarékszövetkezetbe, itt az egyesülés tervezett időpontja 2015. november 30.

Júliusban derült ki, hogy a szegedi székhelyű Fontana Credit Takarékszövetkezet és a Partiscum XI. Takarékszövetkezet, a szatymazi Szatymaz és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint a kiszombori Kiszombor és Vidéke Takarékszövetkezet beolvad a mórahalmi székhelyű Pillér Takarékszövetkezetbe. Az egyesülési szerződés aláírásának időpontja 2015. június 29. volt.

A szentesi székhelyű Szentesi Hitelszövetkezet pedig beolvad a szegvári székhelyű Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezetbe. Itt az egyesülés tervezett időpontja 2015. szeptember 30., tényleges időpontja az egyesülés cégbíróság által történt bejegyzésének időpontja.

Hamarosan további két másik takarékból is egy lesz: a bátaszéki székhelyű Bátaszék és Vidéke Takarékszövetkezet beolvad a bonyhádi székhelyű Hungária Takarék Takarékszövetkezetbe. A Cégközlönyben megjelent hír szerint a cégbejegyzéstől függő hatállyal június 24-én a takarékok legfőbb szervei elhatározták az egyesülést.

A nyár eleji bejelentés szerint a környei székhelyű Környe-Bokod Takarékszövetkezet küldöttgyűlése május 21-én, a győri székhelyű Nyúl és Vidéke Takarékszövetkezeté pedig május 26-án úgy döntött, hogy a mindkét takarék beolvad a komáromi székhelyű Pannon Takarék Bank Zrt.-be. Az egyesülési szerződés aláírásának időpontja 2015. május 28. volt.

Még nagyobb változások vannak a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet környékén, mivel ebbe a takarékba kilenc másik (Alsónémedi és Vidéke, Balaton-felvidéki, Ercsi és Vidéke Körzeti, Érd és Vidéke, Forrás, Kápolnásnyék és Vidéke, Kaposmenti, Sárbogárd és Vidéke, valamint Zirci) olvad be. (A lépés történelmi volt, mert eddig még nem volt ilyen nagy létszámú fúzió a szektorban.) Az egyesülés tervezett időpontja 2015. július 1-je volt. Ebből végül későbbi dátum lett. Augusztus közepén jelentették be, ugyanis hogy az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa engedélyezte augusztus 31-i dátummal a beolvadást. Az így létrejött hitelintézet neve B3 Takarék Szövetkezet.

Továbbá a korábbi bejelentés szerint a Balmazújvárosi Takarékszövetkezet július 31-ével fiókjaival együtt beolvad a Hajdú Takarékba. A Balmazújváros és Vidéke igazgatósága 2014. november 26-án határozott az átalakulásról, december 16-án pedig a Hajdú Takarék rendkívüli közgyűlésén kezdeményezte az egyesülést.