A vissza nem térítendő támogatásokkal kapcsolatos közbeszerzési értékhatár korábban azoknál az eszköz- és szolgáltatásbeszerzéseknél mentesítette a pályázókat, ahol a kapott támogatás 40 millió forint vagy kevesebb volt. Idéntől az eszköz és szolgáltatás beszerzéseknél 68 millió forintra emelkedett a támogatási összeg, ami felett kötelező a közbeszerzés lefolytatása - írta közleményében a tanácsadó Via Credit Kft.

A pályázati értékek változtatása mögött a közbeszerzési értékhatárokhoz való harmonizáció áll. A közbeszerzési törvényben az eszköz- és szolgáltatásvásárlás értékhatára 68 655 860 forint, ehhez az értékhez igazították a vissza nem térítendő támogatással érintett kkv-k és nagyvállalkozások projektjeit. A módosítások mögött valószínűleg a közbeszerzési törvényben meghatározott alapelvi okok, azaz a mikro-, kis- és középvállalkozások megsegítése állhat. A támogatási összegek rugalmasabb és gyorsabb felhasználásának gazdaság-élénkítő hatásaira is figyelemmel.

Az értékhatár változása minimális hatással lesz a pályázó vállalkozásokra, főleg amiatt, hogy 2018 év végén a legtöbb programban már eredményt hirdettek. Nem várható tömeges, olyan, ezreket megmozgató pályázat, ami elérné akár a korábbi közbeszerzési értékhatárt - véli Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója.

Akire azonban hatással lehet a változás, azok a pályázók, akik 2018 júniustól nyertek támogatást, hiszen az előkészületi munkák valószínűleg nem jutottak még el a közbeszerzési eljárás megindításáig.

Ezen vállalkozások statisztikái:

  • Az elmúlt félévben a Ginop programban - ez az a támogatási program, ahol a legtöbb kkv pályázik - 4500 nyertes pályázatot hirdettek, azok közül a becslések szerint mintegy 130 vállalkozásra van pozitív hatással az értékhatár változása, azaz a nyertesek 3 százalékára.
  • A hivatalos pályázati oldal adatai alapján a Ginop programban eddig 2525 milliárd forint támogatást hirdettek ki, miközben a teljes pályázati program során tervezett összes GINOP támogatás 2586 milliárd forint, lényegében a teljes támogatást kiosztották. Eszerint nem várható olyan új pályázati hullám, amire a változások hatást gyakorolhatnának.
  • A Ginop programon belül körülbelül 2800 olyan pályázati nyertes van, akik 68 millió forintnál több támogatást nyertek, tehát ők továbbra is a törvény értékhatára alatt állnak. 1700 olyan nyertes van, akik 40-68 millió forint között nyertek támogatást, de ezek több mint 90 százaléka 2018 június előtti nyertes, akik már nem élvezhetik az új értékhatárt. 2100 olyan pályázó lehet, akik 25-40 millió forint közötti támogatást nyertek. Azon nyertesek száma, akik 25 millió forintnál kevesebb támogatást kaptak, összesen 11 ezer pályázó - írta a Via Credit.