Az MNB engedélyével a Tarsoly Csaba nagyvállalkozó cégbirodalmába tartozó Quaestor emberei már be is kerültek a Credigen igazgatóságába és felügyelőbizottságába, utóbbi elnöke Tarsoly lett - írta a közelmútban a HVG. Az uniós tőkemegfelelési előírások miatt a tranzakció előtt a Quaestor tőkéjét 2,5 milliárd forinttal növelte a cég többségi tulajdonosa, a 2013 végén csaknem 6,5 milliárdos saját tőkéjű Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

A Quaestor a Credigen megvételével csak banki licenchez jutott, miután a tulajdonos francia Crédit Agricole Consumer Finance S.A. 2010-ben tavaszán a banki hitelezés folyamatos megszüntetése mellett döntött. : a kivonulásra a francia tulajdonosnak az egész cégcsoportot érintő stratégiaváltása nyomán kerül sor. Az akkori bejelentés szerint a bankot száz százalékban tulajdonló Sofinco, illetve annak anyabankja, a világ 74 országában működő Crédit Agricole-csoport a válság miatt kockázati kitettségét és működési költségeit egyaránt csökkenteni akarta. (Akkoriban többen is hírbe hozták az OTP az elsősorban személyi és áruvásárlási kölcsönöket értékesítő Credigen Bankkal, mondván a lépéssel erősíthette volna pozícióját az áruhitelezési piacon.)

Ezt követően 2011-ben megkezdődött a Credigen banki portfóliójának értékesítése, ennek részeként a 2012 végén 2,3 milliárd forint értékű lakossági hitelből a jó minősítésűeket 2013. január-februárban a Budapest Bank Zrt.-nek, a mintegy 80 millió forint értékű rosszakat pedig 2013. márciusában az EOS Faktor Zrt.-nek adták el.

A 2013-as esztendőt 2,35 milliárd forintos mérlegfőösszeggel, 551 milliós veszteséggel (az előző évi 1,2 milliárd forint mínusz után) és 2,1 milliárd forint saját tőkével záró Credigennek a múlt év végén mindössze 3, együttesen bruttó 1 millió forinttal tartozó lakossági kliense maradt (ők 14, 471, illetve 462 ezer forinttal tartoztak).