Újabb magyar gesztus az oroszoknak Pakson?

Az Orbán-kabinet a paksi atomerőmű vezérkarának a lecserélésére készül – értesült a Népszabadság. Lázár János a hét elején már említette, hogy változások várhatók. A bejelentés akkor teljes értetlenséget keltett, mostanra viszont –legalábbis Pakson – a tanácstalanság ijedtségbe ment át.
Napi.hu, 2014. december 19. péntek, 08:35
Fotó: Napi.hu

Lázár János a médiában az elmúlt napokban már kifejtette, hogy fejvadászokkal keresnek új, külföldi menedzsereket a nukleáris üzem élére, s ezt a Népszabadságnak tegnap több forrásból is megerősítették.A Néspszabadság szerint a széles körű menedzsmentcsere hivatalos indoka, hogy az erőmű biztonsági mutatói ugyan jók, ám a rendelkezésre állás terén a hatékonysága elmarad a várttól (utóbbinak ellentmond, hogy a kormány a legutóbbi időkig a kiemelkedően magas rendelkezésre állási mutatókkal büszkélkedett, és a tények is azt mutatják, hogy Pakson az elmúlt években alig volt rendkívüli leállás).

A tervezett paksi bővítés bejelentésekor a kormány azzal érvelt, hogy az erőmű jelenlegi gárdája rendelkezik azzal a szakértelemmel és üzemeltetési kultúrával, amelyre a következő évtizedekben a biztonságos működtetés alapozható. Azt is kijelentették, hogy a bővítési projektet azért bízták versenyeztetés nélkül a Roszatomra, mert a régi paksi blokkokat is az oroszok építették, és egyedül ők értenek az ottani technológiához.

A mostani lépés mindkét állításnak ellentmond, hiszen ha a meglévő csapat felkészültsége kifogástalan, akkor semmi sem indokolja, hogy új menedzsmentet importáljunk (ami a nemzetközi nukleáris gyakorlatban egyébként is példátlan), az pedig különösen furcsa lenne, ha német, francia vagy amerikai szakértőkre bíznák az orosz atomerőmű vezetését, miközben előzőleg ezeket az országokat kirekesztették a beruházásból azzal az indokkal, hogy nem értenek a paksi technológiához.

Természetesen az sincs kizárva, hogy orosz szakemberekre testálná az Orbán-kormány a Paksi Atomerőmű irányítását, ennek azonban a jelenlegi közhangulatban súlyos belpolitikai következményei lennének. Az általunk megkérdezett szakértők szerint lehetséges, hogy a kormány a paksi ügyekkel egyre kritikusabb EU-nak és az USA-nak üzenne a logikátlannak tűnő lépéssel, egyfajta átláthatóságpótlékot felmutatva, vagy éppen Oroszországnak tenne sokadik gesztust a tízmilliárd eurós hitelhez történő mielőbbi hozzáférés reményében-  írja a Nol.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK