Újabb magyar index zuhant nagyot

A korábbi eredményekhez képest jelentősen csökkent a magyar creditmanager-index (CMI) a tavalyi év negyedik negyedévében. A üzleti kockázati és konjunktúramutató értéke 42,3 volt, míg a múlt év harmadik negyedévében még 50,5, a második negyedévben pedig 53,9 - közölte a Magyar Credit Management Szövetség (MCMSZ).
MTI, 2013. április 14. vasárnap, 09:09
Fotó: Napi.hu

A negyedévente megjelentetett index a vevőkockázat-kezelésben jártas szakemberek (credit managerek, követeléskezelők, pénzügyi vezetők) kockázati várakozásait tükrözi. Arra épít, hogy a credit managerek tapasztalatai, várakozásai, attitűdjei alkalmasak arra, hogy a kockázati szint változását, a jövőbeli gazdasági trendeket, irányokat előre lehessen jelezni. Amennyiben a tíz faktorból összeálló CMI értéke 50 feletti szám, úgy az gazdasági expanziót, bővülést jelez előre, míg 50 alatti érték a gazdaság lassulását, szűkülését jelzi.

A szövetség közleménye szerint Magyarországon a lejárt követelések aránya és a vevőállomány forgási ideje drasztikus romlást mutat a korábbi időszakok pozitív prognózisával ellentétben.

"Egyre több a fizetési késedelem, a szállítók egyre lassabban jutnak a pénzükhöz, ez pedig komoly bizonytalanságot okoz. A szállítói hitelezésért felelős szakemberek ezért negatív kilátásokkal néznek a jövőbe" - idézi a közlemény Szentirmay Pétert, a Magyar Credit Management Szövetség elnökét.

Az üzleti volumen alakulására vonatkozó válaszok is kevésbé optimisták, mint korábban. A szállítói hitelezéssel kapcsolatos kockázat megítélése az eddigi legkedvezőtlenebb végeredményhez képest is jelentős romlást mutat.

A kockázatokat értékelő kérdések közül a limitek csökkentésével és a fizetésképtelenségi eljárásokkal kapcsolatban látszik pozitív irányú változás az előző időszakhoz viszonyítva.
A szövetség összegzése szerint CMI tavalyi év második felében látható negatív változása kedvezőtlen trendet vetít előre, és a beszerzési szakemberek véleménye alapján publikált beszerzési menedzser index (BMI) is hasonló képet mutat.

Másodikok vagyunk a pesszimista rangsorban

Minden negyedévben a nemzeti CMI-k adják az európai értéket. A CMI-Europe 2012. negyedik negyedévi értéke 49,8, míg a harmadik negyedévben 48,7, a második negyedévben pedig 50,0 volt. A nemzeti CMI-k közül a franciáké után a magyar a legpesszimistább.

Magyarország mellett a Cseh Köztársaság, Franciaország, Svédország, Hollandia és az Egyesült Királyság mintegy ezer credit managerének véleménye alapján áll össze az európai index, idén januártól pedig Németország is csatlakozott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Klaci79, 2013.04.14 19:50

@troll:
Szerintem már az első kettő is sántít, de a harmadik pontot, mintha a fidesz kommunikációjából vette volna át. Semmit nem változott az államadósság az Orbán kormány ideje alatt, hiszen jelenleg is folyamatosan vesszük fel az újabb és újabb hiteleket, sőt dollárban is. Milyen pénzkivonásról beszélünk tehát? Maximum a hitelek kamatai azok, melyeket nyög az ország, de úgy tűnik ez nem zavarja a kormányt, hiszen korábban amikor az imf hitel még lényegesen kedvezőbb volt a piaci kamatoknál sem zavartatta magát és inkább némi kamatfelárat fizetett a befektetőknek. Most pedig, hogy a kockázati felár már nem magas, de még mindig inkább ide hozzák a pénzeket, mint a fejlett országokban, az Orbán kormány folyamatosan veszi fel a pénzeket, másképp még a fantasztikus 0,3%-os gazdasági növekedést sem tudja elérni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2013.04.14 19:05

Sajnos, a magyar gazdaságot recesszióba kényszerítő unortodox idiotizmus több területen is jelentkezik:
1. A gazdasági szereplők elvándorolnak, nem látván perspektívát a pártállami berendezkedésben.
2. A rablógazdálkodást folytató orbáni "gazdaságpolitika" természetesen nem képes kihasználni sem a tartósan magas külkereskedelmi aktívumot, sem a bőséges olcsó pénz nyújtotta lehetőségeket: elvesztegetjük ezt a négy évet.
3. Az állam pénzügyi pozíciója rohamosan romlik, az államadósság nő, a tartalékok nyomtalanul eltűnnek. A pártállam óriási összegeket szorít ki a magyar gazdaságból. A pénz hiába vár a lehetőségre a jegybankban, a gazdaság lassul. Az állami szektor fizetésképtelen, a körbetartozás fokozódik.

Ilyen körülmények között milyen indexre számíthatnak a követeléskezelők?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.04.14 18:00

sajnos a magyar gazdaságot most egyszerre 3 negatív faktor is húzza lefelé:
1. az aktív népesség tömeges elvándorlása
2. a fő exportpiacaink recessziója
3. a hatalmas külső országadósság miatt óriási a pénzkivonás
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gthomek, 2013.04.14 10:44

Nem kell ezzel törődni ! :)
Az OTP megmondta a tutit! Gondolom Csányi elvtárs oh parton úrnak vagy egy vagonnyi KKV a tulajdonában.
"Módosította gazdasági előrejelzését az OTP: a korábbi stagnálással szemben 1 százalékos növekedést várnak az idén a pénzintézet elemzői. A javulásban a bank szerint szerepe van a Matolcsy György vezette jegybank új, növekedési hitel programjának is. A mikro-, kis és középvállalatokat érintő kedvezményes hitel azon a konferencián is szóba került, amelyet a pénzügyi jogok biztosa szervezett vállalkozóknak. Ezen olyan sikeres üzletemberek beszéltek eredményeikről, akik már külföldi terepen is kipróbálták magukat. "
Újabb sok-sok minimálbéres rabszolgaállás születőben ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html