Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A negyedévente megjelentetett index a vevőkockázat-kezelésben jártas szakemberek (credit managerek, követeléskezelők, pénzügyi vezetők) kockázati várakozásait tükrözi. Arra épít, hogy a credit managerek tapasztalatai, várakozásai, attitűdjei alkalmasak arra, hogy a kockázati szint változását, a jövőbeli gazdasági trendeket, irányokat előre lehessen jelezni. Amennyiben a tíz faktorból összeálló CMI értéke 50 feletti szám, úgy az gazdasági expanziót, bővülést jelez előre, míg 50 alatti érték a gazdaság lassulását, szűkülését jelzi.

A szövetség közleménye szerint Magyarországon a lejárt követelések aránya és a vevőállomány forgási ideje drasztikus romlást mutat a korábbi időszakok pozitív prognózisával ellentétben.

"Egyre több a fizetési késedelem, a szállítók egyre lassabban jutnak a pénzükhöz, ez pedig komoly bizonytalanságot okoz. A szállítói hitelezésért felelős szakemberek ezért negatív kilátásokkal néznek a jövőbe" - idézi a közlemény Szentirmay Pétert, a Magyar Credit Management Szövetség elnökét.

Az üzleti volumen alakulására vonatkozó válaszok is kevésbé optimisták, mint korábban. A szállítói hitelezéssel kapcsolatos kockázat megítélése az eddigi legkedvezőtlenebb végeredményhez képest is jelentős romlást mutat.

A kockázatokat értékelő kérdések közül a limitek csökkentésével és a fizetésképtelenségi eljárásokkal kapcsolatban látszik pozitív irányú változás az előző időszakhoz viszonyítva.
A szövetség összegzése szerint CMI tavalyi év második felében látható negatív változása kedvezőtlen trendet vetít előre, és a beszerzési szakemberek véleménye alapján publikált beszerzési menedzser index (BMI) is hasonló képet mutat.

Másodikok vagyunk a pesszimista rangsorban

Minden negyedévben a nemzeti CMI-k adják az európai értéket. A CMI-Europe 2012. negyedik negyedévi értéke 49,8, míg a harmadik negyedévben 48,7, a második negyedévben pedig 50,0 volt. A nemzeti CMI-k közül a franciáké után a magyar a legpesszimistább.

Magyarország mellett a Cseh Köztársaság, Franciaország, Svédország, Hollandia és az Egyesült Királyság mintegy ezer credit managerének véleménye alapján áll össze az európai index, idén januártól pedig Németország is csatlakozott.