Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországon a fúziós hullám idén újraindult: hamarosan csaknem egy tucat takarékszövetkezet neve "kophat ki", mivel a nyár folyamán tett bejelentések alapján újabb tizenegy takarék olvad össze és lesz belőlük három pénzintézet, mindegyik új néven.

Újabb beolvadás következik

A sor pedig folytatódik, a közelmúltban ugyanis a Cégközlöny újabb fúzióról számolt be. Eszerint a zombai székhelyű Zomba és Vidéke Takarékszövetkezet beolvad a bonyhádi székhelyű Hungária Takarék Takarékszövetkezetbe, majd az utóbbi a beolvadást követően változatlan néven működik tovább.

A hitelintézetek küldöttgyűlései 2016. augusztus 29-én és augusztus 30-án határozták el a takarékszövetkezetek egyesülését, a cégbejegyzéstől függő hatállyal - derül ki a Cégközlönyből. A beolvadás tervezett időpontja 2016. december 31.

A takarékok néhány adata (2016. június 30., millió forint)
MegnevezésHungáriaZomba és Vidéke
Saját tőke3 953,12 791,7
Kötelezettségek27 987,312 249,7
Mérlegfőösszeg32 176,715 154,7
Forrás: vagyonmérleg-tervezetek

Jövő januártól Tolna megyét nagy részben, Baranya megye északi részét lefedő, a két megye gazdasági központjában és alközpontjaiban markánsan jelenlévő takarékszövetkezet jön létre, 41 egységgel. Az egyesült takarékszövetkezet mérlegfőösszege 47,3 milliárd forint lesz), az egyesített saját tőkéje eléri a 7 milliárd forintot - mondta az egyesülés szeptember eleji bejelentésekor Gáspár Csaba, a Hungária Takarék ügyvezető igazgatója a teol.hu beszámolója szerint.

Az egyesült takarékszövetkezet megújult, egységes informatikai rendszerének üzembe állítása és az ügyfelek zökkenőmentes és zavartalan kiszolgálásának biztosítása érdekében - a Hungária Takarék 2017. január 2-3-án bankszünnapot tart - olvasható a Zomba és Vidéke honlapján.

A nagybetétesek számára lehet fontos tudni arról, hogy a beolvadás tényleges időpontját követően három hónapig érvényes a külön betétbiztosítási (OBA) védelem, mivel azok külön betétnek minősülnek. Ezt követően pedig már csak egyetlen, a százezer eurós (bő 30 millió forint) értékhatárig szóló védelem lesz érvényes.

A Hungária már túl van néhány sikeres fúzión. Legutóbb a bátaszéki székhelyű Bátaszék és Vidéke Takarékszövetkezet 2015 nyarán olvadt be a bonyhádi székhelyű takarékba. A Hungária Takarék igazgatóságának elnöke Brauer János, a Takarékbank Zrt. felügyelőbizottságának tagja is.

A takarék Völgység-Hegyhát Takarék néven 1960-ban alakult, majd 2001-től három takarékszövetkezettel (Hegyhátvidéke, Nagymányok és Vidéke, Tamási és Vidéke) egyesült. Honlapja szerint a takarék működési területén 34 egységet üzemeltet, 50 önkormányzat számlavezetését látja el. A Hungária 2015-re a hazai takarékszövetkezeti szektor vezető pénzintézetei közé került, az általa kezelt vagyon meghaladta a 48 milliárd forintot.

Tempósan csökken a takarékok száma

A takarék- és hitelszövetkezet száma 2013 végén 122 volt. Az egyesülés folyamata azóta több hullámban zajlott. Igazán 2015 nyarán és őszén pörgött fel az egyesülési láz, akkoriban jó néhány takarék döntött a beolvadásról. A folyamat 2016 tavaszán indult újra.

Egy takarék beolvadásának feltétele az MNB mint felügyeleti hatóságnak az átalakuláshoz adott engedélye, továbbá a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetétől (SZHISZ) jóváhagyást kell szerezni az alapszabály módosításához és az elszámolásról szóló végleges szabályzathoz. Az átalakulás engedélyezésére a Takarékbank Zrt.-nek is rá kell bólintania.

Az SZHISZ weboldala szerint az integrációnak jelenleg 70 tagja van (az integrációban részt vevő szövetkezeti hitelintézetek - takarékszövetkezetek, hitelszövetkezetek, illetve kisebb bankok -, valamint a Magyar Takarékbank Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.).

Az egyesülések kapcsán a legutóbbi hír az volt, hogy létrejött az ország második legnagyobb takarékja, miután a Bakonyvidéke és a Lébény-Kunsziget Takarékszövetkezet egyesült a Pannon Takarék Bankkal október 1-jétől. Az egyesült pénzintézet több mint 90 milliárd forintnyi portfóliót kezel, 52 fiókja van és október 4-től fogadja az ügyfeleket.