A Magyar Építő Kft. nyerte meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) két új épületének, a rendőrtiszti kar képzéséhez egy új oktatási épület és egy 600 fős kollégium kialakítására kiírt közbeszerzést - derül ki a Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő portál (KHF.hu) adataiból. A szerződés értékét előzetesen nettó 7 milliárd forintra becsülte az NKE, a nyertes hatmilliárdért vállalta a kivitelezést. Ketten pályáztak, a Magyar Építő mellett az Épkar Zrt. és a West Hungária Bau Kft. (WHB) alkotta konzorcium.

Változás a Magyar Építő vezetésében

A Magyar Építőt tavaly vásárolta meg a tiszakécskei Duna Aszfalt Kft. többségi tulajdonában lévő Körösaszfalt Zrt. A Körösaszfalt vezérigazgatója Mészáros Lőrinc vőjelöltje, Pálffy Balázs, aki a Magyar Építő igazgatóságában is helyet kapott.

A Magyar Építő igazgatóságában 2016 elején változás történt: Pálffy mellett bekerült ifjabb Szeivolt István, aki épp az NKE-tenderen is induló Épkar Zrt. (vezető konzorciumtagként a WHB-vel közösen) vezérigazgatója is a Céginfo.hu adatai szerint. Januárban pedig az igazgatóság tagja lett Szikszai Zoltán is, aki több építőipari és ingatlanos vállalkozásban megfordult már korábban vezető tisztségviselőként, zömmel a Leblanc Lavine Magyarország Kft. soproni cégeinél, illetve a Fertődi Építő Zrt.-ben, amely több munkában részt vett az elmúlt években a WHB-vel konzorciumban.

A kormány 2015 és 2018 között több mint 30 milliárd forintot fordít az NKE Ludovika campusának fejlesztésére. Korábban, 2012-2014-ben több mint 11 milliárd forint költségvetési támogatást kapott a felsőoktatási intézmény.

Az új beruházás a Ludovika téri főépület mögött, a VIII. kerület, Diószeghy Sámuel utca 38-42. alatt valósul meg összesen 17 ezer négyzetméter alapterületen, ebből az oktatási épület a meglévő ingatlan átalakításával hatezer négyzetmétert érintene, míg a kollégium (600 férőhely, plusz 12 vendégszoba és büfé) egy új épület lesz 11 ezer négyzetméter alapterülettel. A kollégium első emeletéről egy gyalogoshíd vezetne át az utca túloldalán létesülő sportközpont lőtér épületéhez - írta korábban a Napi.hu a közbeszerzés kiírásakor. A híd miatt át kell majd tenni az utcában közlekedő trolibusz felső vezetékét is.

Az NKE honlapján olvasható információk szerint a rendőrtiszti kar hallgatói várhatóan 2017 őszén vehetik birtokba majd az új épületegyüttest. Ugyanakkor még idén elkezdődik a tervezett sportközpont építése is, jövőre pedig kezdetét veszi az Orczy-park megújulása, amelynek része a Ludovika Akadémia egykori lovardájának felújítása is.

A NKE beruházásain eddig a kormányzat bizalmát élvező két építőipari vállalat dolgozott fővállalkozóként: a WHB és a Market Építő Zrt. A korábbi beruházásokról itt olvashat bővebben. A Market Építő többségi tulajdonosa Garancsi István üzletember, aki többféle befektetésben érdekelt, a vagyonát a Napi.hu gondozásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2015-ös kiadványa 19 milliárd forintra becsülte, míg a Győrből induló WHB Paár Attila érdekeltsége, aki szintén szerepel a legvagyonosabbak listáján, 9,3 milliárd forinttal.

A NKE 2012 januárjától jött létre a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a Rendőrtiszti Főiskola, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem közigazgatás-tudományi karának csatlakozásával, azok jogutódjaként. A kormány 2012 májusában döntött úgy, hogy az NKE-t az egykori Ludovika Akadémia műemléki épületébe és az Orczy-parkban kialakítandó egyéb épületekben költözteti. (Az intézmény terjeszkedésének esett "áldozatul" a Bárka Színház és a Raoul Wallenberg szakképző iskola és gimnázium is, épületeiket a kormány az NKE-nek adta.) A beruházásokat nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánították.