A bíróság elrendelte a Sky-Buider Építőipari Zrt. felszámolását. A vállalkozás ellen tavaly indított végrehajtást az adóhatóság, s jelenleg is hét közjegyzői végrehajtás van folyamatban - tudta meg a Gazdaság.hu.

A Sky-Builder 2004-ben alakult, a 2003-ban létrehozott BP Invest Kft. jogutódja. Árbevétele már 2005-ben meghaladta az egymilliárd forintot, és folyamatosan bővült. 2008-ban forgalma 2,3 milliárdra rúgott, adózás előtti eredménye 70 millió forintot tett ki. A csúcsév az egyel későbbi lett, akkor a cég nettó árbevétele csaknem elérte a 6 milliárd forintot, nyeresége viszont alig haladta meg a 70 millió forintot.

2010-ben bár forgalma csökkent, még mindig kiugróan magas szintet, 4,4 milliárd forintot ért el, ehhez viszont tekintélyes veszteség párosult, 125 millió forint. Kötelezettségállománya meghaladta az egymilliárd forintot. Az utolsó beszámolót a könyvvizsgáló korlátozó záradékkal látta el, miután több követelés behajtásának sikerességét kérdőjelezte meg, főként felszámolás, végrehajtás alá került társaságok esetében.

A cég zártkörű formában működik, tulajdonosi struktúrája nem nyilvános. A foglalkoztatottak száma 23-ról 10 főre mérséklődött az elmúlt évben.

A társaság volt a kivitelezője a szegedi Aquapolis fürdőnek, továbbá a Hungesth Hotels csoporthoz tartozó tapolcai Pelion Hotelnek. Ez utóbbinál az alvállalkozó támadták a Sky-Buildert, azt állították, hogy nem kapták meg az elvégzett munkáért járó pénzt, annak ellenére, hogy a megrendelő azt már korábban kiegyenlítette.

A Sky-Builder többségi tulajdonában van az Aptus Építőipari Zrt. A társaságot 2008-ban hozták létre, 2010 óta felszámolás alatt áll.